Thailand: August 2008

Woensdag 30 juli 2008:  Koh Phayam
In Bangkok probeerde ik ditmaal een hotelletje nabij het skytrain station “Saphan Kwai”, het Asha guesthouse.  Op internet ziet het er uitstekend uit, maar de realiteit was heel wat anders.  De muren tussen de kamers zijn flinterdun, de backpackers kloppen met de deuren heel de nacht …. een afrader.  De man die het openhoudt, ik denk een Engelsman, was wel heel vriendelijk.

S6000437_2

S6000439_2

S6000443_2

In Thailand wordt het nieuws nog steeds gedomineerd door de Preah Vihear tempel.  Daar staan nu al weken aan weerszijde van de grens tussen de duizend en drieduizend Thaise en Cambodiaanse soldaten neus aan neus.  De Thaien lijken niet tot bezinning te komen.  De bevolking wordt volledig gedesinformeerd door de PAD, de People Alliance for Democracy.
Die mogen dan wel een naam met het woord ‘democracy’ in hebben, maar (naar mijn mening) zijn het een bende oproerkraaiers.  Ze misbruiken het hele tempelgeval om het land te destabiliseren.  In vele provinciesteden zijn er elke dag protestacties.  De PAD zegt dat de Samak-regering van de PPP (People Power Party, de hernieuwde TRT (Thai Rak Thai / Thai Love Thai) van Thaksin) de tempel “weggegeven” heeft aan Cambodia.  Flauwekul natuurlijk.  In 1962 heeft het Internationaal Gerechtshof reeds beslist dat de tempel tot Cambodia behoort, en indien de Thais dit verdict niet accepteerden moesten ze binnen de tien jaar beroep aantekenen (wat ze niet deden).  Ook de oude Franse kaarten die gemaakt zijn van het toenmalige Siam en Cambodia tonen dat de tempel in Cambodia ligt.  Thailand (Siam) aanvaardde toen die kaarten.
Nu trekken ze alles in discussie.
Ze moeten een beetje leren wat ze willen hier in Thailand.
Aan de ene kant lopen ze steeds trots te verkondigen dat ze het enige land in de regio zijn dat nooit gekoloniseerd is (Laos, Cambodia en Vietnam door de Fransen, Burma en Maleisië door de Engelsen).
Aan de andere kant moeten ze daar dan decennia later ook de consequenties van dragen vind ik.
Waarom is Thailand nooit gekolonialiseerd ?
Juist OMDAT ze steeds “deals” gesloten hebben met deze koloniserende landen.
Ze hebben gebieden weg gegeven in ruil voor vrede en onafhankelijkheid.  Heelder stukken in het noorden langs de Mekong zijn toen naar het Franse Laos gegaan, en ook naar Cambodia, dat tot Frans Indochina behoorde.
Gaan ze nu al die gebieden terug claimen ?
Gaan we dan de wereldkaart hertekenen naar hoe ze was in ….. 1945 ?  1940 ?  1900 ?
Ze hebben toen niet willen vechten voor het behoud van hun land, dan moeten ze nu niet “belachelijk” doen over 4,5 km2.
De Vietnamezen, die hebben gevochten voor elke morzel grond tegen de Chinezen, de Fransen, de Amerikanen, hebben er een serieuze prijs voor betaald, en de opportunistische Thai willen nu …..
Goed, ik stop.
Ik zeg niet dat ze toen oorlog moesten voeren, maar als ze zich toen verkochten, moeten ze daar nu de consequenties van dragen, ook van wat hun regering in 1962 besliste.
In het Nieuwsblad verscheen volgend artikeltje:

Spanning loopt op bij Preah Vihear-tempel
PREAH VIHEAR – Het conflict tussen Thailand en Cambodja over de antieke Preah Vihear-tempel en omringend gebied heeft bijna tot een vuurgevecht geleid. Dat heeft een Cambodjaanse generaal vrijdag gezegd.
In het gebied zijn honderden Thaise en Cambodjaanse militairen samengetrokken en de spanning loopt op, zei de generaal. Volgens hem kon door tijdig ingrijpen nog net worden voorkomen dat soldaten van beide partijen elkaar beschoten.
Volgens Cambodja zijn enkele honderden Thaise soldaten de grens overgestoken. Dat wordt officieel door Thailand ontkend, maar een anonieme militaire bron erkende woensdag dat dat wel het geval was.

Ondertussen hebben de premiers van beide landen afgesproken dat hun ministers van Defensie maandag met elkaar gaan praten om de angel uit het conflict te halen.
De Preah Vihear-tempel ligt op grondgebied dat door Thailand wordt opgeëist. De spanningen rond de tempel laaiden op toen het 11e-eeuwse monument onlangs door de Unesco op de Werelderfgoedlijst werd geplaatst. Thailand vindt dat zijn aanspraken op het grensgebied daardoor worden ondermijnd.

In 1962 wees het Internationale Gerechtshof de tempel en de grond eromheen toe aan Cambodja. Vooral nationalistische Thais kunnen dat nog altijd niet verkroppen, ook al is de tempel duidelijk verwant aan het beroemdere Ankor-tempelcomplex in Noordwest-Cambodja.

Tijdens de campagne om de tempel op de erfgoedlijst te krijgen, eisten Thaise nationalisten dat Cambodjanen die in de omgeving van de tempel wonen, zouden worden verjaagd. Cambodja reageerde daarop door de toegang tot de tempel vanuit Thailand af te sluiten.

Ik vraag me ook af wat de Thais hopen te winnen in dit conflict.
Thailand is reeds negatief in het nieuws geweest met de Tsunami in 2004 (konden ze niets aan doen natuurlijk) en de militaire coup in 2006.
Willen ze nu een grensoorlog met Cambodia in 2008 ?
Ik denk dat ze veel, veel meer te verliezen dan te winnen hebben.
Het is dus enkel een vuil politiek spelletje.  Ik ben geen fan van de PPP, maar wat de PAD hier probeert is flauwekul.
De PAD trekt zich natuurlijk ook niets aan van die tempel; het enige wat zij willen is het land destabiliseren.

De gemoederen lopen dus wel op.
Permanente acties, dag na dag in Bangkok.  In provinciehoofdsteden wordt het verkeer lam gelegd op de hoofdaders.
Samak, de huidige eerste minister, ofwel “the boss of Thailand” zoals ze het hier simpel uitleggen, heeft een ongelukkige uitspraak gedaan en gezegd dat alle oppositie het zwijgen opgelegd moet worden.  Aanhangers van hem hebben dit letterlijk opgenomen in Udon Thani, waar het tot een serieuze clash kwam tussen aanhangers van de PAD en de PPP die met houten baseball knuppels met nagels de oppositie te lijf ging.

Het probleem is dat de gemiddelde mens te simpel is hier.  De TRT/PPP wint de verkiezingen door hun stemmen in het arme noorden en noordoosten, waar ze de mensen enkele kruimels toestoppen in ruil voor een stem.  In Bangkok zijn de taxi chauffeurs DE groep die je als partij achter je moet krijgen.  Traditioneel waren zij aanhangers van Thaksin (en dus de TRT, nu de PPP).
De taxi-chauffeurs organiseerden zich in een “pro-Thaksin” groep waar duizenden zich bij aansloten.

Op een bepaald moment vonden mensen die naar de betogingen van de PAD wilden geen taxi meer die bereid was hen te vervoeren.
Op hun beurt heeft de PAD een organisatie opgericht van chauffeurs die hun ideeën genegen zijn.

In een land waar de eerste minister nog “The Boss of Thailand” genoemd wordt, corruptie een regel is, en de regering de media beheerst, kan je weinig maturiteit van het publiek verwachten natuurlijk.
Op de tv heb je twee keuzes.  Of je kijkt naar de PAD-gezinde zenders die de hele tijd de bevolking ophitsen, of naar de zenders die achter de PPP staan, waar je programma’s voorgeschoteld krijgt als “Talking Samak Style”.  Daarin geeft de eerste minister, inderdaad in zijn eigen “bulldog” stijl, zen visie op de feiten.
Het “andere” nieuws wordt volledig beheerst door het koningshuis, met name de dochter van de koning die, zonder overdrijven, elke dag ergens anders een lintje gaat doorknippen, wat dan uitvoerig gedocumenteerd wordt op het nieuws.
Oorlog in Irak, Georgie, verkiezingen in Zimbabwe of Amerika, Palestijnen, Betancourts en andere Mugabe’s ….. geen seconde wordt erover gesproken.

Na enkele dagen Bangkok (ik koop weer een toren boeken) is het allemaal genoeg geweest.
Ik fiets rond de middag naar de ‘Southern Bus Station’.  De bus vertrekt pas om acht uur vanavond, maar ik wil zeker zijn dat ik een plaatsje heb.
Ik kan stoel 1a bemachtigen in de 24-seat vip bus en …… kan weinig anders doen dan de hele dag te wachten tot ze vertrekt.
Terug over die highway naar Bangkok fietsen duurt ook een uur, dan een uur terug, misschien in de regen, is ook geen plezant vooruitzicht.  Ik heb twee mountainbike magazines gekocht “in ‘t stad” en hou me daarmee bezig.
Om acht uur vertrekken we en blijkt dat al mijn moeite voor niets was.  Er zit negen man op de bus ….

S6000453_2

S6000454

S6000525

S6000526

Om vijf uur zijn we in Ranong.  Ik heb geen oog dicht gedaan op de bus.
In het laagseizoen gaat er enkel om 14 uur een boot naar Koh Phayam.
Meer wachten dus …..

S6000532

S6000533

Een half uurtje voor de boot vertrekt, ik ben volop in gesprek met een Zwitser, komt er iemand ongeduldig op men schouder kloppen.  Ik doe teken dat ik in gesprek ben, maar hij blijft maar kloppen en aan men arm trekken.  “Are you from Holland ?  Are you from Holland ?  Are you from Holland ?”.
“No Belgium”, zeg ik, en praat verder met de Zwitser, Stefan.
Die andere vervelende man blijft echter aandringen.  Hij wil me vertellen dat hij al heel vaak op Koh Phayam geweest is en dat hij ook een fiets heeft en …… zucht.

Aan boord ga ik naast Stefan zitten.  Hij vraagt of ik die andere man ken.  Ik zeg van niet.  Hij vertelt dat deze hem eerder op de dag ook al aanklampte in een restaurant en dat hij de indruk heeft dat hij ze niet alle vijf meer heeft.
Aan boord begint mister ‘niet-alle-vijf’ weer tegen me.
Nu blijkt hij plots Nederlands te spreken (ervoor bleef hij Engels spreken)
Met succes schud ik hem van me af.  Hij gaat vooraan op de punt van de boot buiten zitten.
Ook wanneer het begint te regenen blijft hij ostentatief buiten zitten.
Het weer wordt slechter en slechter.  De Thaien aan boord beginnen over te geven (Aziaten hebben dat snel zitten, ook in de bus).
Er ligt een hoop betonijzer en zakken cement aan boord, en het kleine bootje ligt ongetwijfeld veel te diep.  De spanning is op het gezicht van de kapitein af te lezen.  De Thaise en Burmese passagiers hebben schrik.  Thaien en Burmezen, zelfs al leven ze aan de kust en zijn ze visser, kunnen geen meter zwemmen.  Ik kijk naar men fiets en naar men tassen, en vraag me af wat ik moet proberen redden indien we kapsijzen.
Mijnheer ‘niet-alle-vijf’ blijft als een idioot op de punt zitten.

Net wanneer ik me even buk om te kijken of hij er nog zit, we zijn dan tussen Koh Chang en Koh Phayam, zie ik dat hij zich in het water gooit.

De Thaien roepen (vermoedelijk) “Man over boord !  Man over boord !”.
De boot stopt.  Ik leg uit dat ik duidelijk gezien heb dat hij gesprongen is, en niet gevallen.
“Noooo, nooooooooo” zeggen de Thaien.
Ze willen hem redden.  Een van de Rasta-Thais, die een bar heeft aan het Ao Yai strand werpt een touw naar hem.
De gek neemt het niet aan, en zwemt zelfs weg van de boot.
“Zie je nu wel”, zeg ik.
Er wordt nog enkele keren een touw naar hem geworpen, maar hij geniet van de aandacht die hij krijgt, en blijft verder de idioot uithangen.
Ondertussen ligt de boot gevaarlijk te zwalpen in deze golven, en drijven we af naar een klein rotseilandje.
Ik wil verder onheil voorkomen en zeg “Falang want to swim, come, let’s go”, maar dat doen ze natuurlijk niet.  Kunnen ze ook niet veronderstel ik.  De kapitein zal wel verantwoordelijk gehouden worden voor zen dood (hoewel, in Thailand).
Zo blijven we zeker een half uur drijven.  De Thaien kunnen het allemaal niet bevatten.
Waarom springt iemand nu overboord  in dit hondenweer en wil hij niet terug komen ?
Ik vond het al vreemd dat hij niets van bagage bij had.
Wanneer de boot wat dichterbij de gek komt, neemt Stefan enkele foto’s.
Stefan vertelt hem dat het nu lang genoeg geduurd heeft en hij aan boord moet komen.
“No you go, I commit suicide” roept hij terug.
“Doe dan toch wat beter je best man”, denk ik bij mezelf.
We liggen hier al een uur te dobberen, straks wordt het donker, en ik ben al anderhalve dag wakker.
Je kan toch op zen minst succesvol zijn in het laatste wat je doet ?
Neen, hier wat show verkopen en iedereen ophouden.
De kapitein heeft ondertussen de politie op Koh Phayam gebeld.
Het duurt nog eens twintig minuten vooraleer we hen in de verte onze kant uit zien komen met een longtail boat.
Wanneer deze bijna langszij is neemt ‘niet-alle-vijf’ het touw en je wil niet weten hoe snel hij aan boord was.
De broekschijter.
Hij doet alsof er niets aan de hand is, en zijn intermezzo de normaalste zaak van de wereld was.
Hij begint zelfs te vragen of iemand een sigaretje heeft voor hem.
Hij gaat het zelfs aan de kapitein vragen !
Kan je je dat voorstellen ?
Van onbeschaamd gesproken.
De politieboot volgt ons naar het eiland.
De gek komt nog voor mij en Stefan staan en komt ons uitdagend diep in de ogen kijken.
Hou je kalm Koentje.

Om zes uur, twee uur later dan voorzien, liggen we langszij in Phayam.
Paul staat me al op te wachten.
Hij wuift me toe vanop de kade.
De gek denkt dat het naar hem is, en wuift als een bezetene terug.
Dan maakt hij zich zo snel als hij kan uit de voeten.
Paul kent hem.  Het is Michael, een Nederlander die in Spanje opgegroeid is.

In P.P. Land trek ik terug in in de honeymoon suite.
Ook Stefan verblijft in P.P. Land.

‘s Avonds duikt plots de gek, Michael, op in het restaurant.
Paul vertelt hem onmiddellijk te vertrekken.  “Er lopen hier al genoeg gekken op het eiland rond, we hebben jou hier niet nodig.”
“Wil je niet weten waarom ik het gedaan heb ?” vraagt ie ?
“Neen, dat willen we niet, oprotten nu !”
Hij stribbelt wat tegen, maar lichte dwang helpt.
Hij roept nog “Ik deed het voor de Thaien, en voor jou vrijheid !”.
Mein Gott, mein Gott … hoe ver weg kan je zijn.

Twee dagen later, ik zit net met Paul te lunchen; staat ie er weer ……
Kan je dat nu geloven ???
Hij komt tegenover me zitten en zegt me “ik heb gezien dat jij foto’s genomen hebt.  Je weet dat ik daar portretrecht op heb he”.
My God …… ‘portretrecht’
Ik vertel hem dat hij echt niet moet denken dat hij David Beckham is, en dat ik geen fotos neem van zotten.
Het loopt wat uit de hand, en we verjagen hem.  Men geduld was echt op.
In de namiddag valt hij Stefan lastig in het dorp.
Stefan is ook een beetje een vreemde vogel.  Een uitstekende buurman, want je hoort hem nooit.  Hij heeft echter een vreemd trekje, hij is een echte pillicht-fetishist.
Zen kamer ligt vol met allerlei verschillende pillampen, en daar ligt hij de hele nacht mee te spelen.

De volgende dag moet er commotie geweest zijn in het dorp.
Mister niet-alle-vijf, Michael, was in het dorpje, en heeft van alle brommers aan de pier de sleutel genomen.  Niemand neemt hier de sleutel van zen brommer op dit eiland.
Toen de Thaien dit zagen en er iets van zeiden haalde hij een mes boven en dreigde er opnieuw mee zelfmoord te plegen.
Weer veel woorden maar helaas weinig daden.
Wat een gepatenteerde loser.
De hele dag hielden de Thaien hun winkel dicht uit angst voor de gekke falang.
Nieuws deed al snel de ronde dat de politie hem de volgende dag op de boot naar Ranong zou zetten.
Inmiddels was ook uitgelekt dat zijn visum verlopen was.
De volgende dag echter, toen de politie met hem aan de pier stond, wilde de kapitein hem niet aan boord.
Geef hem eens ongelijk.
De gek dus nog steeds op het eiland.
Nu moest er een belangrijkere politie agent komen van Ranong.

Uiteindelijk hebben ze hem op een prive-boot naar Ranong gezet.
Paul ziet hem daar enkele dagen later rondlopen.  Blijkt dat hij daar nog op auto’s aan het rondspringen geweest is, en er met stokken op geklopt heeft.
Pfffffffffffff.

Maandag 11 augustus 2008: Koh Phayam
Jonge, jonge jonge ….. je wil niet weten wat een geluk ik heb.  Dat moet hier volop regenseizoen zijn.  Tijdens men fietstocht door Vietnam verleden maand had ik al schitterend weer, en nu hier op Koh Phayam heb ik opnieuw niets dan zon.
Elke ochtend kom ik om half zeven uit men bed en ga met de honden, Coppi, Daisy, de nieuwe Luna en soms met Ton (als hij niet op avontuur is) wandelen.
Daarna lees ik een half uurtje in de hangmat voor men bungalow, en dan ga ik ontbijten.  Een fruitsalade met yoghurt, of een omelet met tomaatjes, champignons en ajuin en een grote kom thee.
Om dit te verteren leg ik me doorgaans in men hangmat, of op een van de matjes op men terras, en lees wat verder.
Rond half twee ga ik lunchen.  Dat kan vanalles zijn.
Afhankelijk van het tij ga ik late voormiddag of ergens in de namiddag zwemmen.
Rond zonsondergang, half zeven, ga ik opnieuw met de honden wandelen.
Dan neem ik een douche, en ga eten.
Na het eten, indien ik nog wat energie heb, lees ik nog even, anders ga ik genieten van een welverdiende nachtrust.

Tijdens het kuisen van men fiets stel ik een groot probleem vast.  In het achterwiel zijn aan de achteras waar de spaken in vastzitten twee punten gewoon afgebroken.
Ongelooflijk.  Nooit op al die jaren heb ik een gebroken spaak of velg gehad, en nu, nu men laatste kilometers er op zitten stel ik dit vast.  Hoe dit is kunnen gebeuren is me een raadsel.  Als ik voorzichtig ben zal ik er nog wel mee naar het busstation kunnen rijden, en ook nog wat kilometers in Bangkok kunnen doen, maar een nieuwe ‘hub’ is nodig.

S6000540

S6000541

Er lag hier nog een P-magazine van eind juni.
Het interessantste hierin vond ik de tv-gids.
Verbijsterend.
Ik kijk naar het jaartal op de cover, maar neen hoor, dit is wel degelijk P-magazine nr. 25 van het jaar 2008.
Exact dezelfde programmering als in 2004.
En die was al jaren in omloop.
Komt er nooit iemand in opstand daar ??
Alee …20u20 op de vtm, familie …
vrijdagavond, 21u30, dat is wat ze “prime time ” noemen, denk ik, zenden ze Flodder 3 uit.
Een uitstekende film, daar niet van, maar euh …. beetje oud he.
Op den brt is het om 20u05 …. jawel …. suprise, suprise, F.C.de Kampioenen ….
Alee mannekes …..
Op Canvas zenden ze voor de eerste keer Fawlty Towers uit.

Op zaterdag, de Planckaerts, en aaaghrrrrrrrrrr ‘Gentse Rotzooi’ ……
Is dat nog steeds met dieen Gene Bervoets of hebben ze die ondertussen stillekes ge-euthanaseerd ?
De rest van de week meer herhalingen van de Kampioenen, de Kotmadam, Flikken, en films waar geen hond op zit te wachten.  Terminator 2, Titanic, Nine Moths, …..
Allemaal filmen uit een vorige eeuw.
Koop jullie allemaal enkele videobanden of een dvd-writer, neem een week op, en bespaar jezelf de integan kosten de komende tien jaar.
Man, man, man ….. dat dit geslikt wordt !?

S6000550

S6000558

Hier in Thailand was verleden week de vrouw van den Thaksin veroordeelt.
Ik denk dat zowel zij als hij daar nogal van verschoot.
Door de verkiezing van zen vriendjes op 23 december verleden jaar dacht hij waarschijnlijk dat het gerecht weeral corrupt genoeg was en ze een veroordeling zouden ontlopen.
Zen vrouw is in een zaak over een stuk land in Bangkok t.w.v. dik 500 miljoen baht, veroordeeld, samen met een familielid en de secretaresse.
Den Thaksin wilde echter graag met zen madam naar de opening van de Olympische Spelen, en dat mochten ze, mits een borgtocht van 5 miljoen baht te betalen.
Er gingen toen al stemmen op dat ze misschien niet terug zouden keren, maar den Thaksin beloofde op zen plechtige communiezieltje dat hij dat wel zou doen.
Is er een ander land in de wereld waar iemand die op borgtocht vrij is het land mag verlaten ?
Soit, grote verrassing dus deze voormiddag dat hij niet op zen vlucht zat.
Deze week zou namelijk het proces tegen Thaksin zelf van start gaan.
In plaats van terug naar Thailand te komen zijn ze naar Engeland gevlogen waar ze politiek asiel aanvragen, juist zoals in 2006 na de militaire coup.
Ik vind dat een beetje flauwekul.
Toen had hij een excuus, met die coup, maar ondertussen is hij vrijwillig terug naar Thailand gekomen, na de verkiezing van zen vriendjes.  Nu is hij dus op de loop voor het gerecht dat hem wil veroordelen.  Op die manier kan elke crimineel in een ander land politiek asiel aanvragen.  Nee nee, dit is niet juist.

S6000564

S6000592

S6000593

S6000602

S6000605

Donderdag 14 augustus 2008: Koh Phayam
Ik werk me door men boeken in sneltreinvaart.
Twee weken terug begon ik in het eerste deel van John Twelve Hawks’ trilogie, The Traveller.
Ook uitstekend, hoewel ik deel twee beter vond.  Dat beloofd dus voor het laatste deel, dat nog uit moet komen.

Ik ben een grote fan van de ‘Asia Books’ boekenwinkel in Siam Discovery Center.  Deze keer ben ik echter inkopen gaan doen in de Kinokuniya boekenwinkel in Siam Paragon, een reuzegrote winkel.  Ik kocht er ook ‘The Curious Incident of the Dog in the Night-Time’ van Mark Haddon.  Een dun maar tof boekje.
Daarna was het tijd voor een boek van Jules Verne.  Je zal denken “Is hij nu helemaal gek geworden ?”, maar ik had hier een goede reden voor.
Toen ik in IJsland over Snaefell schiereiland fietste las ik over de vulkaan daar, die beroemd werd omwille van Jules Vernes’ boek ‘Journey to the Centre of the Earth”.  De vulkaan zou de ingang zijn naar het centrum van de aarde.  Toen ik dat boek dus zag liggen heb ik het maar meegenomen.
He is vrij moeilijk te lezen door het gebruik van oubollig Engels, maar uiteindelijk toch een leuk boek.
Ik worstelde me ook nog door twee John Grisham’s en de autobiografie van Ayaan Hirsi Ali, ‘Fidel’.

Nu begin ik weer aan een Haruki Murakami week.
Ik vond een boek van Jay Rubin over Haruki Murakami.  Rubin is een van de drie vertalers van Murakami’s werken van het Japans naar het Engels.
In Rubin’s boek ‘Haruki Murakami and the Music of Words’ vertelt hij een beetje over het leven van den Haruki, maar geeft hij ook wat achtergrondinformatie bij de boeken en enkele verduidelijkingen.  Haruki heeft naast zen boeken ook heel wat ‘short stories’ geschreven, waarvan ik hier wat verzamelingetjes heb liggen.  Zo kan ik gelijk van de beschrijvingen van Jay Rubin, naar het verhaal zelf gaan.

S6000620

S6000622

S6000623

Engeland wil misschien wel, en misschien niet den Thaksin uitleveren aan Thailand.

In het noorden en noordoosten staat het land onder water.
In Vientiane en Nong Khai bereikt de Mekong haar hoogste peil in honderd jaar.  13,6 meter hoog staat het water, 1,3 meter hoger dan het vorige record van 12,3 meter.  De straten staan blank.  Niet alleen daar, maar ook in Nan, Mukdahan en andere provincies aan de Mekong.
De overstromingen zouden meer liggen aan de manier waarop China de dammen beheert verder stroomopwaarts dan aan de regenval zelf.  De Thaise regering heeft echter gewaarschuwd dat daar niet openlijk over gespeculeerd mag worden, tenzij er staalharde bewijzen zijn, omdat dit de relaties met China zou schaden.

Ik zit hier in het zonnetje.
Het is echt super.  Temperatuur van rond de dertig graden, blauwe hemel, af en toe een heel licht windje.
Wanneer ik ‘s ochtends naast het riviertje zit dat hier in zee stroomt zie ik de neushoornvogels overvliegen (soms wel vijftien in een keer) als ze een beetje verderop in een boom gaan zitten.  Ik zie ook kleine, groene papegaaitjes, of de kites, die op zeearenden lijken, of de ijsvogeltjes, of de mooie kleurrijke flycatchers, zwarte reigers, sunbirds, bulbuls, enzovoort …
‘s Avonds vliegen er veel vuurvliegjes rond.

S6000638

S6000641

S6000646

S6000647

Maandag 18 augustus 2008: Koh Phayam
Coppi heeft niet in men bungalow geslapen.
Dat gebeurt wel eens vaker, maar hij komt me op zen minst toch wakker maken rond half zes.
Vandaag zie ik hem niet.
De hele voormiddag zie ik hem nergens.
Ik ben wat ongerust, en ga op zoek in de omgeving, in het dorp, voorbij de tempel met de honden waarmee hij altijd ruzie heeft, maar ik vind hem niet

In de namiddag wandel ik naar de noordkant van het eiland, dan de berg over richting Buffalo Beach, via dat zelfde paadje waar ik in november die king cobra tegenkwam.  Ik stamp regelmatig eens goed met men voeten zodat hij/zij me hoort komen.
“Coppi !  Coppi !  Coppi !” roep ik de hele tijd, maar nergens een Coppi te vinden.
Terug op het hoofdpad kom ik een Italiaans koppel tegen dat ook in P.P. Land verblijft en vraag hen of zij dat zwartje hondje gezien hebben.
Ze dachten van wel, beneden op het strand, in een groep van een stuk of zes andere honden.
Ik wandel terug, en zie tussen de rubberbbomen een gevecht tussen twee groepen honden.
“Coppi !  Coppi !” roep ik, en plots zie ik een zwart kopje boven het onkruid uitspringen.
Hij komt op me afgerend, met enkele van zen belagers achter hem aan.  Ik geef een ervan een flinke trap wanneer hij Coppi in de nek bijt en schreeuw dat ze weg moeten gaan.
Coppi is volledig uitgeput, met verwondingen aan zen rechteroog, zen rechterachterpoot en zen linkeroksel.  Gelukkig niets ernstigs.
Ik draag hem dan maar naar ‘huis’.
Hij is zo uitgeput dat hij zelfs niet eet.

Er is een vergadering geweest in Ranong voor alle ‘business men’ in de omgeving.  De politie en het leger waren er, en zij wisten te vertellen dat alle Birmezen zonder papieren voor 10 september het land uitmoeten.
Nu draait de hele economie in dit deel van Thailand op Birmezen.  De Birmezen werken voor de helft van de prijs van de Thai, die in hun hangmat liggen (ik geef ze niet volledig ongelijk).
Illegaal is illegaal natuurlijk, maar als je jarenlang een gedoogbeleid hebt, dan is drie weken wel een heel korte periode om alles om te gooien.
Enkel Model en Yaow hebben papieren in P.P. Land, de rest moet dus vertrekken.
Waar ze al die Thaien gaan vinden om de jobs te doen is mij een raadsel.  Op Koh Phayam wordt alles door Birmezen gedaan.  Het keukenpersoneel in de resorts, de kamers opkuisen, in de bouw, het zijn allemaal Birmezen.
Voor de Birmezen die terug moeten is het natuurlijk nog het grootste probleem.

S6000669

Donderdag 21 augustus 2008: Koh Phayam
Zucht, nog exact vijf weken, en ik vlieg terug naar huis.  Op 25 september om 10u50 stap ik op het vliegtuig richting Duesseldorf.

Toen ik vanmiddag naar men wc ging lag er een slang naast.
Ik haal de Paul erbij om ze weg te jagen.
Een dunne, groen met zwarte slang van iets meer dan een meter.
Volgens Paul een golden tree snake.  Ik denk van niet.  Die golden tree snake die heb ik enkele maanden terug wel eens over het terras voorbij zien kronkelen, maar dit is volgens mij de Wall’s Bronzeback.  Niet dat ik plots zo een slangenkenner ben, maar er ligt hier een boekje, en op de foto zie ik heel goed dat het om deze slang gaat.
Simon en Garfunkel, de twee ‘Reticulated Phyton’s’ (God mag weten hoe die in ‘t Vlaams heten) hebben ondertussen hun vrijheid terug gekregen.  Ze zijn ondertussen +/- 2,20 meter lang.  Volgens het boekje worden ze tot 10 meter lang.  En ‘This snake is a powerful constrictor and feeds on almost any mamal it can overpower, ranging from mice to deer and pigs.  Consequently, large adults can be dangerous to humans”
Vanaf wanneer ze exact onder de noemer ‘large’ vallen, weet ik niet.  Simon hing verleden week wel in het restaurant, maar ik denk dat hij ongevaarlijk was.  Hij had echt iets heel dik in zen lijf zitten, waarschijnlijk een kip, waar hij wel even mee verder kon.

Vrijdag 22 augustus 2008: Koh Phayam
De Gary Glitter zit vast op de luchthaven in Bangkok.
Na dik twee jaar in Vietnam in het gevang gezeten te hebben omdat hij zen tengels niet af kleine meisjes kon houden hebben ze hem daar vrijgelaten.

Farce as paedophile Gary Glitter refuses to board plane for Britain after ‘having a heart attack’

Garry Glitter refused to board a flight to Britain last night, claiming he was suffering a heart attack.

The 64-year-old demanded to be taken to hospital. If he is allowed he will have to pass Thai immigration. He was attended to airside by a doctor on call at the airport and paid for his treatment in cash.
As of early this morning he was still in limbo in the Thai airport, not having been allowed to pass through customs and immigration.

The convicted paedophile was due to be deported home after serving 27 months in a Vietnamese prison for abusing two young girls.

gglitter
Celebration … evil sex pervert Gary Glitter clenches fists as he is released from jail

However, after the first leg of his journey – from Ho Chi Minh city to Bangkok – he refused to get on his flight to Heathrow.
For several hours, Glitter, 64, was involved in a bizarre stand-off as Thai officials refused to let him enter their country, and a British Embassy official tried to persuade him to board the plane to London.

His refusal to budge will be an embarrassment to Home Secretary Jacqui Smith, who had planned to use his return home to announce measures to stop Britons indulging in ‘sex tourism’.
She had hoped to gather good PR with a pledge to stop perverts being granted passports.
However, with Britain unable to persuade such a famous paedophile to return to this country – where he could be monitored and controlled – Miss Smith’s promise to stop other child abusers from leaving rang somewhat hollow.

She announced that the Government would tighten the law to ban convicted offenders from travelling overseas for up to five years at a time, compared with the current limit of six months.
For the first time, they will be made to surrender their travel documents for the duration of the blanket Foreign Travel Order. But, by simply refusing to come back, Glitter revealed the Home Office’s lack of control over British child abusers who choose to remain overseas.

Before his release from Thu Duc prison, the former pop star – real name Paul Gadd – had declared his desire to come back to Britain to claim free heart treatment on the Health Service.
He recently said that he ‘needs access to a UK hospital’ because conditions ‘weren’t perfect’ in his cell. He was jailed in Vietnam in March 2006 for abusing two girls aged ten and 11, whom he claimed to be teaching English.

Seven years earlier in 1999, he was convicted in Britain of having child pornography on his computer and served two months in prison. Once free he went to Cambodia, but was permanently barred from there in 2002 over alleged sex offences.
Even the mode of Glitter’s initial departure from Vietnam was mired in confusion. The government there refused to allow him to leave on a business class flight, on the basis that such an offender should not be ‘pampered’. Thai Airlines accepted an economy class booking on Flight TG910 to Heathrow, although Glitter ended up in business class for the first leg to Bangkok.

On the flight from Vietnam, he sat in an aisle seat wearing a baseball cap, flicking through a duty free catalogue.
He even signed autographs for some fellow passengers, but hid behind his scarf to avoid conversation with others who approached him.

The plan was that he would be greeted in Britain at Terminal 3 this morning by about 35 police officers – at an estimated cost of £20,000 – including officers from the Metropolitan Police’s Jigsaw sex offenders team and two detectives from the SDC5 child abuse unit.
They would question Glitter at Heathrow Police station – voluntarily, as he would not be under arrest – about where he intended to live, what he planned to do and if he hoped to have any contact with children.

As a convicted paedophile, he would be required to sign the Sex Offenders Register.
But the millionaire paedophile instead caused mayhem at Bangkok airport by stubbornly refusing to get on his flight.
Wearing ripped jeans and a checked scarf, he sulked and argued rather than continue his journey home.

Last night, his petulant performance took on almost comic proportions. When he landed at 10pm local time, Thai immigration officers boarded the flight and informed him he could not enter the country. Glitter told them: ‘I have committed no offence in Thailand, why are you refusing me entry?’

Then he said he did not want to stay in Thailand anyway, and demanded to change his London flight for one to Singapore.
Officials told him there were no more flights that night, and took him to an airside airport hotel and put him in £100-a-night room.
It was there he argued with Thai and UK embassy officials, as well as a British police officer who was supposed to be accompanying him to London looked on.

The Thais told Glitter the government there had firmly ruled out letting him out of Bangkok Airport unless he was aboard an international flight. Sudarat Sereewat, a member of the Thai National Human Rights Committee, said: ‘We are aware of his passport number and will happily assist Mr Gadd to the intended destination in case he has second thoughts about stopping off here.’

The policeman told the officials that no other country was likely to accept Glitter, so they should do all they could to get him aboard the London flight.
Glitter would not need a visa to go to Singapore, but the government there is likely to be aghast at the prospect of hosting him, and could well block his entry. But short of physically dragging him on to a plane, it seems there is little that the British can do.
And even if the authorities manage-to coax him on to a Heathrow-bound plane, there is still widespread anger about his talk of taking advantage of the NHS.

Dr Michele Elliott, of children’s charity Kidscape, said: ‘It makes you sick. He doesn’t even want to live here, he’s just coming to sponge off us. I can think of a lot more worthy people to give treatment to on the NHS.
‘He’s an exploiter – he exploits children, he’ll exploit the NHS.
‘He’s not remorseful, he’s arrogant and unless he gets help he will continue to be a danger to children. He should go and live on a desert island. Nobody wants him.’

- Daily Mail (UK) 20th August 2008

Ik vind het standpunt van de Vietnamezen wel knap dat ze hem niet in business klasse wilden laten vertrekken omdat zo een crimineel niet in  de watten gelegd dient te worden.

S6000683

S6000691

Woensdag 27 augustus 2008: Koh Phayam
De Gary Glitter is dan toch in Londen aangekomen.  Geen enkel land wilde hem, en de Thaien hebben er eens mee gedreigd om hem terug naar Vietnam te sturen en je wil niet weten hoe rap hij op zijne vlieger zat.
Ik weet niet wie er sneller was, de Gary Glitter na dat dreigement, of diee zotten Hollander met zen zelfmoordneigingen toen hij de politieboot uit Koh Phayam zag naderen.

Nieuwtje omtrent de Preah Vihear tempel:

Cambodia’s temple wall


Phnom Penh – Cambodia plans to build a Berlin-style wall to shut off Thailand and develop tourist facilities around the still disputed Preah Vihear temple, a senior official said on Sunday.

The Cambodian government will build a series of walls at “complicated border areas,” while still calling for talks to mark and properly demarcate the frontier, Khieu Kanharith, Information Minister and government spokesman, told reporters at a press conference.
Both sides should start to discuss to plant border markers from undisputed border areas to the complicated border areas and some complicated border areas will be built with border markers or concrete walls, Khieu Kanharith said
Cambodia will allow private companies to invest at least $2 million dollars at the Preah Vihear Temple to set up cable cars for tourists, he said, adding that the government is also trying to build a road to the temple.

The Preah Vihear border gate to Thailand will be open when the situation there is stable, he said, adding that foreign tourists could visit the temple from the Cambodian side.
At the moment, authorities have closed the temple grounds to visitors. For decades, the only way to get to Preah Vihear was through Thailand, because the temple is situated atop a sharp cliff on the Cambodian side.
Cambodia and Thailand share a border of over 800km with only 73 demarcation markers, the Cambodian official said on Sunday.
At a meeting on Aug 18-19, Cambodian and Thai foreign ministers agreed to arrange a second-phase troop redeployment at the disputed border area near the temple.
They agreed to a meeting of the Cambodian Temporary Coordinating Task Force and the Thai Regional Border Committee on Aug 29 in Cambodia to discuss the troop redeployment.
The two foreign ministers also agreed to recommend to their governments that the next meeting of legal experts and the Thai-Cambodian Joint Border Committee be convened in early October, to discuss the issues related to border survey and demarcation of the relevant frontier sectors.

On July 15, Thai troops went into the border area to fetch three trespassers who had intended to claim Thai sovereignty over the Preah Vihear Temple. The incident triggered a military standoff, as troop strength on each side grew to more than 1,000 soldiers.
In 1962, the International Court of Justice (World Court) decided that the 11-century temple belongs to Cambodia. (Agency reports)

En up-to-date nieuws is zoals eerder vermeld te vinden op de Preah Vihear website.

In Bangkok zit het er bovenarms op tussen de PPP en de PAD.  Aanhangers van de PAD hebben gisteren de terreinen van het parlement en enkele ministeries bezet.  Het parlement heeft ergens anders vergaderd.  Eerste Minister Samak va de PPP heeft beloofd geen geweld te gebruiken, maar we zullen zien hoe zich dit de komende dagen ontwikkeld.

De PAD meldt dat dit hun ultieme poging is om de regering omver te werpen.  Zij zijn niet vies van geweld getuige hun uitspraak “Protesters said they will seek to block main roads from the North, Northeast, eastern provinces and the South. If there is any resistance or clashes, “reinforcements” will join the battle.”

Uit bovenstaand artikel wordt ook nogmaals duidelijk dat de Democratische Partij helemaal niets te doen heeft met de People’s Aliance for Democracy (PAD).  Hun leider, Abhisit Vejjajiva ziet ook geen enkele reden waarom Samak zou aftreden.
Dieen Abhisit is m.i. de enige die een beetje bekwaam zou zijn het land te leiden.  Hij studeerde zowel aan de Chulalongkorn universiteit in Bangkok, als in Oxford.

‘Them or us’

Nattaya Chetchotiros and Pradit Ruangdit
The People’s Alliance for Democracy (PAD) is betting its future on Tuesday’s showdown with the government with confidence that Prime Minister Samak Sundaravej and his cabinet will be toppled.
Calling today’s showdown “the last whistleblow”, Sondhi Limthongkul, one of the PAD leaders said: “If we fail this time, we’ll quit and surrender the country to them. When people don’t care about us, we won’t have to care about them. Let others take over the country.”
But the group, which has staged the protest rally since May 25, will face defiance from the prime minister, who refused to bow to any move outside parliament to force him to step down.

The government came to power legally and the only way to remove it from power should be through parliamentary means, Mr Samak said.
“As prime minister, I am duty-bound to keep law and order in the country. Demonstrations must be kept within legal limits. If they go beyond those limits, the law enforcers will take action,” Mr Samak said.
Mr Sondhi expected 300,000 PAD supporters to turn up today but police estimated the rally would draw only tens of thousands.

The PAD’s strategy is to paralyse the administration and the country. It includes the seizure of Government House and all ministries along Ratchadamnoen avenue , disrupting two airports in Phuket and Hat Yai, and blocking roads, according to Mr Sondhi.
“Today’s protest is an extraordinary one. We will do everything possible to make sure the state mechanisms stop working. But we will not do anything to cause trouble to the people,” Mr Sondhi said.
A unit of about 100 Arintharat commandos have now been sent in to secure Government House.
Mr Samak called the PAD’s actions unreasonable and said they could hurt the country’s economy.
“People have started to panic. This is too much. But I will try my utmost to be patient,” he said.
He confirmed that the cabinet meeting would proceed as usual today despite the rallies and denied suggestions the government would resort to violent means to break up the rallies.
Jatuporn Promphan, a People Power party MP, ridiculed the PAD’s claimed final campaign, saying it was simply an attempt to make an early exit from their activities.
Metropolitan police chief Pol LtGen Aswin Kwanmuang said police would not block protesters’ movements and would help manage traffic flow.
“Police units will be in place to facilitate movement, not to break up the rally,” Pol Lt-Gen Aswin said.
Police spokesman Pol Maj-Gen Surapol Thuanthong said the national police chief has told officers to be patient in the face of the demonstrations.
Special Branch police chief Pol LtGen Thiradet Rodphothong said people from Chon Buri would form the largest number of demonstrators in Bangkok.
The protest would be joined by 2,000 to 3,000 staff of the Provincial Electricity Authority, according to Phien Yongnoo, chairman of the labour union of the Metropolitan Electricity Authority.
But Sirichai Mai-ngam, chairman of the labour union of the Electricity Generating Authority of Thailand, said the PAD leaders have not yet approached them to join today’s protest.
“We will wait to see the situation before making any move,” he said.

Earlier report:
(By BangkokPost.com)

Tens of thousands of demonstrators assembled on Monday for “one last protest march” to block highways, Bangkok streets and access to Government House to try to force Prime Minister Samak Sundaravej and his government out of office.
Supporters of the People’s Alliance for Democracy (PAD) have vowed to block major roads leading to Bangkok while PAD demonstrators in Bangkok plan to lay siege to Government House.
The demonstration may focus on Government House, in attempt to force a confrontation when Mr Samak and ministers hold their weekly cabinet meeting.
Retired Maj-Gen Chamlong Srimuang, core leader of the PAD, called on anti-government demonstrators from everywhere to gather at Makkawan Bridge at 7am on Tuesday to begin moving to Phitsanuloke Road “to lay siege at Government House”. The bridge has been the street headquarters of a 24/7 PAD protest since May 25.
Mr Samak, in a strongly worded statement broadcast live on NBTV from Government House, called for the public to exercise discretion and pledged security forces would try to prevent violence.

    Mr Samak said:
    “The movement tomorrow should be abide by the laws…. If it goes beyond the boundaries of the law, police will handle it.

    “This government comes from legal elections. If someone want to overthrow the government, they should ask parliament.

    “About cases in the court process: If I have to quit, I will quit…. I am confident whatever happens, I can accept it. Whatever happens, it will not affect this country.”

The prime minister asked the PAD not to resort to violence, saying that the government will itself exercise restraint and try its best to maintain law and order. He vowed to take legal action if the PAD goes beyond the limits of the law.
He also vowed that “a cabinet meeting will be held as usual tomorrow” (Tuesday).
He pleaded for public “help to take care of the country,” and asked them not tosupport a group of people who have been campaigning for the overthrow of the government.
PAD members from Bangkok and the 14 southern provinces began to assemble at a gateway to the South on Monday afternoon.

    PAD leader Sondhi Limthongkul, said, via satellite-based ASTV:
    ”I’m making one last call for people in the North to come down and the South to come up. We’d like to ask people in every sector to come out.

    ”We ask you to trust us, the PAD core members.”

Protesters said they will seek to block main roads from the North, Northeast, eastern provinces and the South. If there is any resistance or clashes, “reinforcements” will join the battle.
Politicians from all sides rallied around the government.
Abhisit Vejjajiva, the opposition and Democrat party leader, said he believed Mr Samak would not resign and he did not see why the prime minister would yield to the PAD’s demands.
“The government has not done anything wrong or malign to the country,” he said.
Deputy Prime Minister Sanan Kachornprasart said the government believes the PAD will not go beyond limits and bring the country’s administration or economy to a halt by laying siege to Government House or blocking roads in all regions.
Maj-Gen Sanan warned the PAD to be careful, saying certain elements could stage an untoward incidents to incite unrest and a coup.

The prime minister said he is ready to accept the outcome of all legal cases against him and vowed not to cause any damage to the country, adding that he is ready to leave his post through the right channels, not by pressure from any group.
In his statement Mr Samak also strongly criticised the media for having too pessimistic an attitude against him.
Late Monday afternoon, PAD supporters had arrived at Makkhawan Rangsan bridge from the provinces to prepare for the Tuesday rally.

Pol Lt-Gen Aswin Kwanmuang, commissioner of the Metropolitan Police, said police will be deployed to provide security, maintain law and order and facilitate traffic flow. The police will not obstruct the PAD march, which is expected to be peaceful he said.

Supachai Jaisamut, the Interior Ministry spokesman, said the ministry has coordinated with the Royal Thai Police Office and other security agencies to ensure law and order. Authorities concerned will not obstruct the PAD march, he said.

Het belangrijkste nieuws echter:  Het bleef bij die ene slechte dag verleden vrijdag.  Sindsdien alle dagen zon !

Vrijdag 29 augustus 2008: Koh Phayam
Het gaat uit de hand lopen in Bangkok denk ik.  Sondhi Limthongkul, leider van de PAD, heeft al zijn aanhangers in het land opgeroepen om naar
bangkok te komen.  Vandaag is het “judgement day”, zegt ie.  “We will not let anyone to order us what to do. We will win.”

Aanhangers van de PAD hebben ook de toegang tot de luchthavens van Phuket, Jrabi en Hat Yai geblokkeerd.  Vele treinbestuurders hebben het werk neergelegd, waardoor alle treinen in het land stil staan.
In Bangkok is het tot een clash gekomen tussen de politie en aanhangers van de PAD, voorlopig enkel met gewonden tot gevolg.
De PAD houdt nog steeds het ‘government house’ bezet.

Veel verontrustender voor huidige eerste minister Samak is onderstaand bericht.

Anupong ‘rejects decree’


WASSANA NANUAM
Army chief Gen Anupong Paojinda reportedly rejected Prime Minister Samak Sundaravej’s call for an emergency decree and suggested Mr Samak step down or dissolve the House of Representatives to ease tensions, a source said yesterday. Gen Anupong made the suggestion during a 15-minute private talk with Mr Samak, which took place shortly after the Defence Council meeting between the military top brass and Mr Samak.
Gen Anupong was called back for a talk with Mr Samak minutes after he left the Defence Ministry to discuss the mounting tension at Government House where People’s Alliance for Democracy (PAD) supporters were camping for a fourth day.
The source said Mr Samak asked whether the army was ready to handle the situation if he declared a state of emergency last night.
The source said Gen Anupong disagreed with invoking the emergency law for fear it would lead to bloodshed.
”He refused to mobilise troops even in the event the prime minister decided to go ahead and declare a state of emergency. He wanted the prime minister to first deploy police to handle the situation,” said the source.
The army chief also suggested the prime minister consider stepping down or dissolving the House of Representatives as possible options, the source said.
Before the Defence Council meeting started, Gen Anupong ruled out a coup, saying he did not see how it would resolve the political problem.
”The situation does not warrant a state of emergency or invocation of the internal security law,” he said.
Meanwhile, there were reports First Army commander Lt-Gen Prayuth Chan-ocha has put two battalions on security alert and instructed all military units in Bangkok to be on standby.

In een ander artikeltje meldt de Bangkok Post ook:

“Before a Defence Council meeting Gen Anupong ruled out a coup, saying he did not see how it would resolve the problem – although generals always have denied they planned a coup through all 17 previous military seizures of power.”

Nu het leger openlijk een verzoek Samak en z’n PPP-partij verwerpt om de noodtoestand af te kondigen, denk ik dat hun liedje ver uitgezongen is.
Uiteindelijk komt het in Thailand altijd op hetzelfde neer.
– De koning (die in tijden als deze steeds opvallend stil is) heeft alles voor het zeggen.
– Het leger steunt de koning.
– De koning is geen fan van de PPP (zoals hij dat ook niet was van de TRT van Thaksin, die ondertussen verdwenen is).
– De PPP z’n dagen zijn geteld
Het is spijtig dat ze een bende oproerkraaiers als de PAD  nodig hebben om het land eerst te destabiliseren, de bevolking tegen mekaar opzetten (met bloedige clashes tot gevolg in Udon Thani), het misbruiken van de erkenning door de Unesco van een Cambodiaanse tempel met bijna een grensoorlog tot gevolg, en nu het gijzelen van de hoofdstad, afsluiten van verscheidene luchthavens en het lamleggen van het treinverkeer.
Totdat bewezen wordt dat de PPP zich schuldig gemaakt heeft aan het kopen van stemmen (wat ze ongetwijfeld gedaan hebben, net zoals alle andere partijen dat doen in Thailand), is ze nog steeds een partij die met een ruime meerderheid verkozen is (bijna een absolute meerderheid).  En dit voor de zoveelste keer op rij indien je de voorgaande overwinningen van de TRT in aanmerking neemt.  Dat is democratie, niet een minderheid die nu de boel op stelten aan het zetten is.
Samak heeft nog andere zorgen.
De grondwet verbiedt een eerste minister om te werken in of voor een ander bedrijf of organisatie.  Door het presenteren van z’n eigen kookprogramma’s ‘Chim Pai Bon Pai’ (Tasting and Grumbling), en ‘Yok Khayong Hok Mong Chao’, overtreedt hij deze wet.  Op 8 september moet hij zich hiervoor verantwoorden voor de rechter.
Leiders van de PPP hebben echter al gemeld dat ze hem gewoon zullen herverkiezen indien hij veroordeeld wordt, iets wat de grondwet niet verbiedt.


Zondag 31 augustus 2008: Koh Phayam
Het zonnetje blijft hier maar schijnen dit regenseizoen.  De laatste twee dagen hebben we wel regen gehad in de late namiddag.
In Bangkok lijkt er nog geen doorbraak te zijn.  De luchthavens van Krabi en Hat Yai zijn vrijgegeven door de PAD, die van Phuket houden ze nog steeds bezet.  Veel toeristen zitten vast op de luchthaven, anderen in hun hotel in Phuket.

”On Friday, hundreds of local PAD followers breached the main gate at Phuket International Airport, forced their way into the main terminal, and smashed the windows of the VIP lounge.”

90% van het locale toerisme heeft dit weekend zen reisplannen gecanceld.  De treinen reiden nog steeds niet.


Phuket, Krabi airports remain closed as protests continue


PHUKET: –A total of 118 flights which were scheduled to land or depart from Phuket international airport in southern Thailand were canceled, while more than 15,000 passengers were unable to proceed on their journeys as protesters of the anti-government People’s Alliance for Democracy (PAD) continued blocking access to all airport entrances for the second day Saturday.
A similar situation occurred at the airport in the adjacent resort province of Krabi, where six domestic flights were unable to land since early Saturday.
Phuket’s international airport director said the facility would remain closed until 6 pm, when concerned officials would evaluate the situation.
The officials will discuss the safety of passengers and of aircraft before deciding to opened fir business as usual, the director said.
Of Saturday’s canceled flights, 93 were domestic and the remainder 25 served international destinations.
Meanwhile, PAD activists who had earlier blocked roads leading to Krabi airport successfully occupied the landing strip and access tarmac.
They said they would not leave the airport’s runway until their colleagues in Bangkok achieved victory – ousting the coalition government of Prime Minister Samak Sundaravej.
As six flights of two airlines were unable to land at Krabi airport, officials arranged three air-conditioned coaches for passengers to travel to Bangkok.

— MCOT/TNA 2008-08-30

‘Critical’ weekend
(BangkokPost.com, dpa)
Escalated anti-government demonstrations were in their fifth day on Saturday, with the prime minister losing support from the Army amid signs of an increasing government dilemma.
“This weekend will be critical,” said academic political scientist Thitinan Pongsudhirak.
“The government is in a dilemma. If they crackdown, that may cause a boomerang, but if they don’t, they look weak,” said the director of the Institute of Security and International Studies at Chulalongkorn University – who also is an Oped contributor to the Bangkok Post.
The French news agency AFP reported on Saturday afternoon that about 45 protesters used bolt cutters to break into Prime Minister Samak Sundaravej’s abandoned office at Government House, occupied for days by the anti-government group.
One of the activists told AFP that protest leader Chamlong Srimuang had ordered them to force open the doors so that he could use the offices himself, the report said.
On the street on Saturday, and particularly from Government House, the People’s Alliance for Democracy (PAD) continued its call for the resigination of Prime Minister Samak Sundaravej and the entire government. The court ordered protesters out of Government House last Wednesday but on Friday stayed the injunction indefinitely in an order to promote a peaceful solution.
Meanwhile, protesters agreed on Saturday to lift their siege of two of the three airports in the South. But the international airport at the important tourist centre of Phuket remained blockaded, after PAD allowed flights to resume for travellers at Krabi and Hat Yai.
On Friday, army commander Gen Anupong Paojinda rejected a call by Mr Samak to declare a state of emergency and call out troops. He suggested the use of police instead, or the resignation of the premier to cool tempers. Mr Samak repeated he would not resign.
“If the PAD succeeds in ousting Samak, it will be a huge setback for Thai democracy,” Prof Thitinan said. “It will be the crowning success for the right-wing conservative contingent who are against election-based democracy.”
PAD leaders, such as retired Maj-Gen Chamlong Srimuang, have said the Thai electorate is too uneducated to vote in honest politicians and continues to sell its votes to the highest bidders.

Het laatste zinnetje in bovenstaand artikel is ook weer merkwaardig.
De PAD zou slechts een derde van de de zetels rechtstreeks door het publiek willen laten verkiezen. People’s Alliance for ‘Democracy’ ????

Zondagmiddag:
Hieronder een artikeltje dat de huidige situatie heel goed samenvat.

No quitting


BangkokPost.com, dpa)
“I will continue my duties for the sake of the country,” said Prime Minister Samak Sundaravej on Saturday, before leaving for an audience in Hua Hin with His Majesty the King.
The besieged prime minister vowed to remain in power, even as thousands of demonstrators occupied his very own office at Government House in a fifth day of escalating protest, and amid signs he was losing support from the military and his coalition allies.
“I will quit according to the laws, not because of threats from protests,” said Mr Samak before leaving for Prachuap Khiri Khan and the royal audience.
After police failed to oust the protestors from Government House Friday night, the coalition government called an emergency session of parliament for Sunday.
“This weekend will be critical,” said political scientist Thitinan Pongsudhirak said, a frequent contributor to the Oped section of the Bangkok Post.
“The government is in a dilemma. If they crack down, that may cause a boomerang, but if they don’t, they look weak,” said Prof Thitinan, who is director of the Institute of Security and International Studies at Bangkok’s Chulalongkorn University.
The People’s Alliance for Democracy (PAD), a loose coalition of conservative groups demanding the dissolution of the current government and resignation of Samak, has occupied Government House, the seat of the country’s administration, since Tuesday.
About 45 PAD protesters used bolt cutters to break into the Santi Maitree building located in the Government House on Saturday afternoon. They claimed that PAD core leader Chamlong Srimuang ordered them to force the doors open so protesters could use toilets there.
Hours later, PAD core leader Pibhop Kosaisuk told protesters not to break into the buildings at Government House.
Violence appeared possible. About 200 members of the Democratic Alliance Against Dictatorship (DAAD), wearing red shirts built a stage at Sanam Luang – not far from the PAD demonstrators – and prepared to show their opposition against the anti-government group.
Phuket’s airport remained closed Saturday, leaving scores of foreign tourists standed. Hat Yai and Krabi airport reopened. But train service across the country was at a standstill in sympathy with the Bangkok demonstrators.
Army chief Gen Anupong Paojinda on Friday rejected a call by Mr Samak to declare a state of emergency.
“I think the military will support Samak to the point that he doesn’t crack down on the demonstrators,” said Panitan Wathanayakorn, also a political scientist at Chulalongkorn University who specialises in military affairs.
“To crack down on the (pro-royalist) PAD would not be well received by the military,” said Prof Panitan. And Mr Samak will not be able to disperse the mob occupying Government House without the military’s support.
“As the crisis continues, Samak’s legitimacy is eroding by the day,” he said.
“If the PAD succeeds in ousting Samak, it will be a huge setback for Thai democracy,” Thitinan said. “It will be the crowning success for the right-wing conservative contingent who are against election- based democracy.”

Nu zegt de PAD dus dat ze in de regeringsgebouwen zijn binnengedrongen om het toilet te gebruiken.
Tsja ….. ik stel voor dat elke inbreker dat excuus vanaf nu gaat gebruiken.  “Ik moest heeel dringend en had geen keuze….”

Voor de eerste keer hoor ik over de oprichting van een tegenbeweging, de DAAD, Democratic Alliance Against Dictatorship.

“I think the military will support Samak to the point that he doesn’t crack down on the demonstrators” 
”To crack down on the (pro-royalist) PAD would not be well received by the military”

Die universiteitsprofessor heeft dat goed gezien, en ook bij zijn conclusie kan ik me aansluiten.

Zondagmiddag hebben de PAD leiders hun gevolg opgeroepen om het regeringsgebouw te verlaten.  Het zou er onhygiënisch geworden zijn en “iemand zou de gebouwen in brand kunnen steken en het op de PAD steken”, aldus Maj-Gen Chamlong.  De PAD vraagt haar volgelingen het werk te staken tot de hele regering verlamd is.
Een opvallende samenloop van omstandigheden.
De Samak blijkt bij de koning op bezoek geweest te zijn in zen buitenverblijf aan het strand in Hua Hin; en de PAD stopt de bezetting van de regeringsgebouwen.  De PAD eet uit de hand van de koning.
Volgens mij heeft die koning het op een akkoordje gegooid met de Samak.

Ik vermoed dat Samak vervroegde verkiezingen zal aankondigen.
Zo hebben ze drie vliegen in een klap.
– De druk is van de ketel
– De PAD kan dit verkopen als een overwinning
– Samak kan zeggen dat hij dit doet in het belang van het land

Zo schat ik het in, maar ik kan ernaast zitten natuurlijk.
Het zou ook kunnen dat Samak enkel naar de koning geweest is i.v.m. de jaarlijkse ‘reshuffle’ van de legertop, die dit weekend werd doorgevoerd.

Bij de bouwwerken aan het nieuwe restaurant hier kwam juist een heel mooie geel-zwarte slang voorbij, een mangrove- of pit-viper.

S6000709

S6000758

Maandag 1 september 2008: Koh Phayam
Tijdens een speciale vergadering van het parlement en de senaat gisterenmiddag heeft nu ook de Democratsche Partij aan Samak gevraagd om het parlement te ontbinden.  Ze haalden aan dat o.a. Samak’s agressieve houding enkel olie op het vuur gooit.
Mr Samak immediately replied.

“Aggressive behavior is my nature”.
Volgens de PAD is de parlementaire zitting “a waste of time”.  PAD coordinator Suriyasai Katasila zei dat ze zelfs het debat niet volgden want “parliament was useless and unable to defuse the political crisis.”
Samak verklaarde op zijn beurt:

“I will not bow. I will not step down and I will not resign no matter how much pressure on my government. The government cannot resolve the problem, so this joint session of parliament is the best way to try to find a solution.”

De Bangkok Post geeft deze ochtend volgende prognose:

“The premier will not go easily. In fact, on Wednesday, parliament will debate and probably pass his proposed national budget. After that, some observers expect he will call a snap election to ask for a new mandate.”

Hoe zou het ondertussen met Gary Glitter zijn ?

S6000776

Dinsdag 2 september 2008: Koh Phayam
Eerste minister Samak Sundaravej heeft deze ochtend de noodtoestand uitgeroepen.  Deze zal drie maanden van kracht blijven, tot 30 november.
Samak nam de beslissing na zware gevechten tussen de PAD en de UDDT (United Front for Democracy against Dictatorship of Thailand).  Ik veronderstel dat dat de nieuwe naam is waaronder de eerder vermelde DAAD (Democratic Alliance Against Dictatorship) nu werkt, want daar hoor je niets meer van.

Clash leaves at least one killed and 40 wounded

Several hundreds of UDDT members moved from Sanam Luang and broke through a police cordon to the intersection at the former army academy. At the time, PAD co-leader Somsak Kosaisuk called at the PAD stage for additional volunteer guards to put up resistance.
The clash between PAD and UDDT members took place 15 minutes after that. The two sides threw water bottles, soda bottles and rocks and used wooden sticks to hit each other in a melee. During the clash, five or six gun shots were heard. Two UDDT members were seriously wounded and rushed to Vajira hospital. No police were seen at the scene during the clash.
After the clash, Sondhi Limthongkul, a PAD leader, went up the stage and said the UDDT had attacked the PAD, causing a large number of wounded. He called for people around Bangkok including Chon Buri and Nakhon Pathom to come for PAD’s help. Mr Sondhi declared a civil war had started and that the protesters must be prepared to fight with everything they had in hands.
At 2am, Pol Gen Patcharawat, the national police chief, and his deputy Pol Gen Jongrak Juthanont, who is acting for the metropolitan police chief, and Metropolitan Police deputy chief Maj-Gen Suchart Muankaew arrived at the scene.
About 500 policemen, each holding only a plastic shield, were then deployed to separate the two sides.
Later at 3am, Pol Maj-Gen Suchart said altogether 22 companies of police had been deployed all over the area to prevent another clash.
    The police were later reinforced by four companies of anti-riot soldiers from the First Army.
Dr Peerapong Saichua, deputy director of the Medical Department, said 19 people wounded in the clash, three of them seriously, were admitted to Vajira hospital. One of the seriously wounded identified as Narongsak Kothaisong, 55, died later. He was hit in the head with a hard object.
Three wounded were also admitted to the Bangkok General hospital, five to Ramathibodi hospital, six to Hua Chiew hospital, and one to Mission hospital. Forty ambulances were mobilized from hospitals in Bangkok and nearby provinces to the area.
Pongphet emergency centre reported differently that the protester, a native of Nakhon Ratchasima, who died had a gun shot wound in his chest.
It was latest reported at 5am that altogether 40 people were wounded. Twenty-five were admitted to Vajira, five to Ramathibodi, five to Hua Chiew, one to Mission, two to Bangkok General, one to Rajvithee, and one to Siriraj hospitals. One of the wounded died.
At 3.45am, the situation was still tense. While UDDT members gathered in front of the Army Headquarters, PAD protesters congregated at Makkhawan Rangsan bridge. Between them were anti-riot police and soldiers.
Minor clashes reportedly took place at several spots including at Nang Lerng intersection and in a soi near the Ratchadamnoen boxing stadium. The two sides threw Molotov cocktails at each other.
At the PAD stage, Suriyasai Katasila said in an interview with Thai PBS television station that Deputy Transport Minister Songsak Thongsri and Maj-Gen Khattiya Sawasdipol, alias Seh Daeng, were sighted among UDDT attackers. Mr Songsak and Maj-Gen Khattiya, however, said they were at the scene to observe the situation.

De Gazet van Antwerpen publiceerde volgend berichtje:

02/09 Thaise premier roept noodtoestand uit in bangkok
De Thaise premier Samak Sundaravej heeft dinsdag de noodtoestand uitgeroepen in de hoofdstad Bangkok. Gewelddadige confrontaties tussen voor- en tegenstanders van de regering waren de druppel voor de premier na een lange periode van politieke spanning.
Bij straatrellen liet al zeker een 55-jarige man het leven en vielen tientallen gewonden. Ooggetuigen meldden meerdere schietpartijen alvorens de politie en het leger hardhandig tussenbeide kwamen. Er wordt gesproken van het ergste straatgeweld in tientallen jaren in Thailand.
Al geruime tijd vinden er politieke onlusten plaats in de hoofdstad Bangkok. Zo worden door tegenstanders van de regering, overheidsgebouwen, ministeries, verschillende luchthavens en het gebouw van de staatszender bezet. Met hun acties willen ze het ontslag van de democratisch verkozen premier Sundaravej afdwingen.
Legercoup
De noodtoestand houdt in dat niet meer dan vijf personen zich mogen groeperen in de straten van Bangkok. Het leger kreeg de toelating om betogers hardhandig aan te pakken als het moet.
Toch kan de premier nog niet op zijn lauweren rusten, want politieke insiders geloven dat er nog wel eens een coup van het leger of een volksopstand zou kunnen plaats vinden.

Ze gaan mekaar nu telijf met glazen flessen, stenen en kloppen op mekaar met houten knuppels, kogels vliegen in het rond, veertig gewonden en de eerste dode…..
Nog vreemder is dat verleden vrijdag nog maar, dit bericht gepubliceerd werd:

Nu valt het dus af te wachten hoe het leger zal reageren wanneer het de volgende keer tot rellen komt.
Komen ze tussenbeide zoals ze zouden moeten doen tijdens een noodtoestand, of keren ze zich openlijk af van eerste minister Samak en ….. en dan wat ?

“Gen Anupong further said the army was duty-bound to comply with the government’s policy, but was not in a position to get involved in the current conflict between the government and the PAD. He also stressed that a coup was not a solution to the current political problem.
That door is closed for good. We need to find new doors, such as using the judiciary or parliament to solve problems.”

De regeringsgebouwen worden ondertussen nog altijd bezet door aanhangers van de PAD.  De treinen rijden nog steeds niet.  De luchthaven van Hat Yai is korte tijd opnieuw bezet geweest.
Door het uitroepen van de noodtoestand zijn samenscholingen van meer dan vijf personen verboden.
Groot Brittanie, Australië, Canada, Japan en USA hebben hun onderdanen er al op gewezen uiterste voorzichtig te zijn als ze echt naar Thailand moeten reizen.

Samak heeft verklaard (voorlopig ?) geen uitgaansverbod op te leggen, of de krijgswet af te kondigen (die zo lang van kracht was na de militaire coup in 2006).

Blijkbaar beginnen ze ook in te zien dat de opruiende taal die heelder dagen op televisie gebruikt wordt ook nergens toe leidt.  Ikzelf vond de berichtgeving over de Preah Vihear tempel in juni en juli verbijsterend.

“Gen Anupong also hinted that the committee was considering about censoring the two television stations, which were partially responsible for public incitement that has worsened the situation.
Gen Anupong did not name them, although they are government-run NBT (formerly Channel 11) and ASTV, owned by PAD founder and core leader Sondhi Limthongkul. He said the committee “might consider how to deal with” the two stations. He pleaded with the media to be impartial and to provide balanced coverage of the current political crisis.”

‘De Morgen’ publiceerde volgend artikel:

Thailand roept noodtoestand uit na rellen in Bangkok


Aanhangers van de Thaise regering zijn vannacht in Bangkok met geïmproviseerde wapens de straat opgegaan om het bezette regeringsgebouw terug te claimen. Ze raakten slaags met de politie en tegenstanders van de Thaise premier Samak Sundaravej. Bij de gevechten kwam een persoon door hoofdletstel om het leven en raakten vier anderen zwaargewond. De eerste minister van Thailand Samak Sundaravej heeft ondertussen de noodtoestand in Bangkok uitgeroepen. Het samentroepen van meer dan vijf personen is verboden.

Kantoor premier bezet
Er wordt al een week lang gedemonstreerd tegen de premier, die een stroman zou zijn van zijn voorganger, de in 2006 tijdens een staatsgreep afgezette Thaksin Shinawatra. Samaks kantoor wordt al een week lang bezet door aanhangers van de Volksliga voor Democratie (PAD). De premier weigert echter te zwichten voor de demonstranten. Zij eisen zijn aftreden en de ontbinding van het parlement.

Stokken en knuppels
Rond de vijfhonderd aanhangers van Samaks geplaagde regering trokken door de straten van Bangkok in de richting van het regeringscomplex en raakten slaags met tegenstanders en politie. Bij de gevechten werd met stokken en knuppels geslagen. Een arts zei dat in totaal 37 mensen in het ziekenhuis aan hun verwondingen zijn behandeld. Van de vier zwaargewonden waren er twee met schotwonden.

Druk opvoeren
Om de druk op Samak op te voeren dreigde een vakbondsleider bij het Thaise waterleidingbedrijf gisteren het kraanwater op het hoofdkantoor van politie af te sluiten. Daarnaast legden honderden medewerkers van de staatsspoorwegen voor onbepaalde tijd het werk neer, waardoor bijna alle langeafstandsverkeer in het land stil kwam te liggen.

Verkiezingsstelsel
Behalve het aftreden van de regering wil de PAD ook veranderingen in het verkiezingsstelsel. Nu heeft het platteland een te grote inbreng in de verkiezingsuitslag, vindt de beweging, terwijl de plattelandsbevolking vaak niet weet waar ze op stemt en bovendien zeer gevoelig is voor omkoping. De beweging wil in plaats daarvan een systeem waarin zeventig procent van de parlementsleden wordt aangewezen in plaats van gekozen. (afp/novum/ap/tdb)

Vooral de laatste alinea toont aan hoe democratisch de PAD tewerk wil gaan.Vrijdag 5 september 2008: Koh Phayam
Samak heeft beslist een referendum te organiseren, waarin de bevolking zich kan uitspreken over het feit of de regering moet aanblijven of aftreden.

“In a TV interview later on Thursday, Prime Minister Samak Sundaravej said protesters should just stay at Government House, because it will take about a month to work out details of the referendum.”

Z’n uitdagende taal verleert hij blijkbaar niet.
De PAD verwerpt het idee.

Vannacht is er vanop een voorbijrijdende brommer gevuurd op een groepje betogers, waarbij twee studenten gewond zijn geraakt.

Two students shot on march to PM’s home

(BangkokPost.com) – A drive-by shooter fired into a protesting group of about 100 Ramkhamhaeng University students on Thursday night, wounding two as they tried to march to Prime Minister Samak Sundaravej’s residence to demand his resignation.
According to deputy police commissioner Jongrak Juthanon, the students gathered at a flat of the National Housing Authority on Soi Nawamin 6 in Bangkok to prepare for the political march.
Shortly after they started out at around 9.30pm, a man on a motorcycle opened fire on the group , which was walking on Soi Nawamin 17. Mr Samak’s residence is on Soi 81.
The victims were identified as Anusak Sieng-oon and Apichart Polrit, both 22.
They were rushed to Sinpat hospital and were reportedly out of danger.

Ondertussen heeft Maleisië extra troepen aan de grens met Thailand gezet “to prevent undesirable people, who could pose a threat to national security, from entering the country.”
Nice.
Gelukkig is er ook nog goed nieuws uit België:

04/09 Man zit elke nacht naakt op trekhaak
Al twee nachten op rij hebben inwoners van Ukkel een bizar tafereel mogen aanschouwen: een naakte man, die op de trekhaak van een auto zit.
Tijdens de nacht van zaterdag op zondag kreeg de politie een eerste melding binnen. Een bewoonster had een quasi naakte man gezien in haar straat. De man, slechts gehuld in een t-shirt, deed geen moeite om zijn mannelijkheid te verbergen. Hij deed belletje-trek bij de vrouw en verdween vervolgens.
Een politiepatrouille kon de man opsporen. Hij hield zich op bij enkele auto’s en zei dat hij zijn broek tijdens de nacht verloren had. De agenten brachten de naaktloper naar huis.

Trekhaak
De volgende nacht volgde een nieuwe melding. Opnieuw liep er een naakte man door de straten van Ukkel. Al snel bleek dat het om dezelfde naaktloper ging. Volgens getuigen hield hij zich op bij voertuigen met een trekhaak. Vreemd genoeg zette de man zich op de trekhaken.
Opnieuw kwam een patrouille ter plaatse, maar de man had op dat moment al het hazenpad gekozen.

S6000790

Maandag 8 september 2008: Koh Phayam
Naast al de zorgen die eerste minister Samak al heeft met de PAD, moet hij deze week ook nog eens voorkomen n.a.v. de kookprogramma’s die hij op de Thaise televisie gepresenteerd heeft.

Samak’s perfect stew
(BangkokPost.com, with Agency reports)
Prime Minister Samak Sundaravej told the Constitution Court on Monday that he cooked for TV because he enjoyed it, not as a job for money – and the court announced it will rule on Tuesday whether he violated the law and has to resign.
A judge at the tribunal said before Mr Samak testified that it will rule quickly on whether Mr Samak violated the constitutional ban on outside work by hosting television cooking shows.
“I presented the cooking show and got paid for my acting,” said Samak.
He is charged with conflict of interest. If he is guilty, Mr Samak will have to step down, along with his cabinet.
In his testimony, Mr Samak denied charges that he had broken the constitution by hosting a television cooking show while also serving as premier, claiming the programme had been done on a freelance basis.
He was responding to charges made in May by a group of Thai senators, who charged Mr Samak with violating the constitution by continuing his job as a TV presenter on his personal cooking show, Chim pai, bon pai (Tasting and Complaining), after he had been appointed prime minister on Feb 6.
Mr Samak appeared before the Constitution Court Monday to refute the charges.
“I consulted with legal counsel after I became prime minister, and they all agreed it was not a breach of the constitution if I was not a regular employee of a company,” he told the court.
He said he had only hosted the show a few times after becoming prime minister and only on a freelance basis.
“I did it because I liked doing it,” Mr Samak said. “I was the first TV presenter to do my cooking right in the market, and it was delicious too.”
Sakchai Khaewwaneesakul, the managing director of the company that produced the cooking show, testified in support of Samak, saying it paid him 80,000 baht (US$2,300) for the four shows.
“The presenters of our shows are not our employees, but we pay them honorariums,” he told the court.
Under Thailand’s 2007 constitution, no elected politician is allowed to hold a second job while in office. The clause was designed to avoid conflicts of interest.
Mr Samak, 73, a veteran politician with more than four decades of experience in Thailand’s tempestuous politics, is also an accomplished cook.

In het verleden was ik nooit een fan van Samak, maar de laatste weken begin ik wel sympathie voor hem te krijgen.
Uitspraken als deze, “I did it because I liked doing it.  I was the first TV presenter to do my cooking right in the market, and it was delicious too.”, vind ik toch wel super.  Vooral dat hij er nog even aan toevoegt dat het echt wel heel lekker was wat hij daar klaarmaakte.
Zelfs de Bangkok Post, die niet uitblinkt in objectieve berichtgeving als het over de nationale politiek gaat eindigt het artikel met “Mr Samak, 73, a veteran politician with more than four decades of experience in Thailand’s tempestuous politics, is also an accomplished cook.”

Naar aanleiding van de nakende verjaardag van de militaire coup op 19 september 2006 wordt er ondertussen in de kranten openlijk gespeculeerd over een nieuwe coup.  Zelfs Gen Somjet Boonthanom (chief adviser to the defense permanent secretary’s office) heeft verklaard dat een militaire interventie nodig kan zijn als de politiekers er niet snel uitraken.
Thaksin werd in 2006 verdreven toen hij naar een vergadering van de VN in het buitenland was.  Samak moet ook naar zo’n vergadering later deze maand, dus dat kan het moment zijn.
Oh, …. en de treinen rijden nog steeds niet in Thailand.

Dinsdag 9 september 2008: Koh Phayam

Samak out, not down

Post Reporters
Sacked Prime Minister Samak Sundaravej has accepted the People Power party’s decision to nominate him again on Friday to lead the government, according to high ranking sources in the coalition parties.
The Constitution Court Tuesday afternoon disqualified Mr Samak from the job of prime minister for violating the constitution by hosting two cooking shows on commercial television.
Shortly afterwards, the PPP held a meeting and resolved to again throw its support behind Mr Samak.
This was supported by all parties in the coalition government, including Chart Thai which earlier was reluctant to back him, the sources confirmed.
Parliament, which is firmly controlled by the six coalition parties, will vote for a prime minister on Friday, House Speaker Chai Chidchob said.
Deputy Prime Minister and Education Minister Somchai Wongsawat will act as prime minister for the time being.
Mr Samak, the PPP leader, did not talk to the press after the court’s decision.
PPP spokesman Kuthep Saikrachang said Mr Samak and the party respected the court’s decision. Even though Mr Samak has been stripped of his premiership, he remains an MP and there are no laws banning him from holding political office, Mr Kuthep said.
“The party has reached a unanimous decision and will nominate Mr Samak to be prime minister again,” he said.
Party members did not think there was anything amiss with Mr Samak’s actions and he did not cause any damage to the country.
Wattana Sengpairoh, a failed PPP candidate in Bangkok, said Khunying Sudarat Keyuraphan still backed Mr Samak to lead the government. A former Thai Rak Thai party executive member, she has close ties to former prime minister Thaksin Shinawatra and controls the faction of Bangkok MPs in the PPP.
However, MPs from the Isan Pattana faction inside the PPP disagreed with the quick decision to support Mr Samak, Roi Et MP Sakda Kongpetch said.
Voravaj Eua-apinyakul, an MP from Phrae, warned the party it must prepare a clear explanation for the public why it decided to bring Mr Samak back to head the government again.
The deputy leader of the Puea Pandin party, Information and Communications Technology Minister Mun Patanotai, said his party’s position remains unchanged. “The party still supports the PPP. Leaders of other coalition parties still back Mr Samak,” he said.
A source in Puea Pandin said members had to convince their party leader Suvit Khunkitti to back their desire to stay with the government.
Chart Thai leader Banharn Silpa-archa rejected speculation he would succeed Mr Samak as head of the government, saying he could not stand the pressure from the government’s critics.
Chart Thai deputy leader Somsak Prissananantakul, the agriculture minister, said Chart Thai was ready to support the party with the majority of seats in the House to form the government.
The push for Mr Samak’s return was strongly opposed by the Democrat party.
Democrat deputy chief adviser Banyat Bantadtan urged the PPP and its coalition partners to listen to the public mood and do their bit to ease the political tension.
The nine judges on the charter court bench were unanimous in disqualifying Mr Samak for breaching the constitution by hosting the Chim Pai Bon Pai (Tasting and Grumbling) and Yok Khayong Hok Mong Chao (All Set at 6am) cooking programmes. The court said there was proof that Mr Samak, when prime minister, continued to do the shows and to receive remuneration from the producer, Face Media.
This meant that Mr Samak worked for the company by definition of Article 267. This article prohibits a prime minister from holding any position in a partnership, company or an organisation carrying out business with a view to sharing profits or income, or being an employee of any person.
The meaning of “employee” in the charter is broader than definitions of the term in other laws, the court said.
The court said the spirit of the constitution is to make sure the prime minister and cabinet ministers carry out their jobs properly and to protect against conflicts of interest.
The court said only the prime ministership of Mr Samak is terminated. Other cabinet ministers shall remain in office and continue their duties until a new prime minister and a new cabinet are sworn in.

Het komt er dus op neer dat Samak moet aftreden omdat hij de grondwet overtreden heeft.  Een eerste minister mag geen bijjobke als kok hebben.
De grondwet sluit echter niet uit dat de PPP Samak opnieuw benoemt tot eerste minister, later deze week.

Vrijdag 12 september 2008: Koh Phayam

Foreign arrivals drop sharply due to political turmoil

BANGKOK: — Current political turmoil has already affected tourism both in the short- and medium-term, with the number of international arrivals having fallen by 70 per cent, according to the Thai Tourism Services Association.
Charoen Wang-ananont, association president, conceded the political standoff had directly impacted the tourism business. Earlier, the association had projected the tourism boom in the fourth quarter of this year, which is the high season of every year.
In particular, a large number of Chinese tourists are likely to make overseas trip in that season since most had stayed at home in their own country in the third quarter when the 2008 Olympic Games took place. However, almost all Chinese tourists had cancelled trips to Thailand upon concern over the ongoing political unrest.
He said the number of foreign tourists had so far fallen by 70 per cent and that of local tourists by 60 per cent with the hotel room occupancy dropping by 30-40 per cent.
Mr Charoen said what operators in the tourism sector want the new government to do urgently to ease the repercussion is to lift the imposition of the State of Emergency Decree immediately and unconditionally, and administer the country in a way that helps reduce national divisiveness.
He projected the number of foreign tourists visiting Thailand would drop by 300,000 in the fourth quarter of the year.
Meanwhile, Thai Airways International president Apinant Sumanaseni said that the ongoing political unrest and the recent rallies by anti-government protesters to besiege several local airports had prompted many countries to warn their people not to visit Thailand.
It caused the number of THAI passengers, particularly from Asian countries such as China, Korea, and Japan, to drop by around 20 per cent, and that of passengers from Europe by 5-10 per cent in August.
Should the political unrest continued unabated, he said, it would definitely affect revenue and profits of the national flag carrier although global oil prices had dropped.
— TNA 2008-09-11

In tegenstelling tot wat de titel van onderstaand artikel doet vermoeden, lijken de kansen op een terugkeer van Samak kleiner te worden.

Former premier Samak offers to serve again as PM
BANGKOK: — Former premier Samak Sundaravej on Thursday offered to return as Thailand’s prime minister to head a six-party coalition government if a majority of MPs choose him again for the top post of the executive branch on Friday.
Mr. Samak, who only two days ago lost the premiership due to the Constitution Court’s ruling against his activities pertaining to charges over his culinary TV shows, was quoted as saying he would gladly return as premier if a majority of MPs voted in favour of his renomination during Friday’s special parliamentary session.
The ex-prime minister was quoted as saying he remained undaunted by any out-of-parliament pressure as well as lawsuits in which he may have been found guilty. The embattled Mr. Samak told the People Power Party (PPP) rank and file Thursday that he was determined to fight for justice and maintain democratic rule.
Mr. Samak’s latest position emerged at a time when the six coalition parties, led by his own ruling PPP, resolved to remain together as before and to allow the PPP to nominate a senior party member as premier for whom the House of Representatives will cast a vote of approval Friday.
The leadership of the respective coalition parties met shortly after the PPP MPs and members had held a meeting at the PPP headquarters to discuss the imminent naming of a premier from among the party’s rank and file. No joint resolution was reached during the coalition parties’ meeting, pending subsequent decisions to be made by each of the coalition partners.
Other than Mr. Samak, several other PPP executives may be nominated for premiership Friday, namely Education Minister Somchai Wongsawat and Justice Minister Sompong Amornwiwat.
Meanwhile, the Isan Pattana faction inside the ruling party which reportedly has 23 MPs in one voting faction disagreed with the idea retain Mr. Samak as head of government.
MP Paijit Srivorakhan said no resolution had been made during Thursday’s PPP meeting to the extent that Mr. Samak would be nominated premier for the House of Representatives to endorse Friday.
MP Preecha Rengsomboonsuk said over half the total of PPP MPs, or over 100 of them, no longer welcomed Mr Samak as premier.
In particular, he added, none of the MPs in the Isan Pattana faction would vote Mr. Samak for premier again.
— TNA 2008-09-11

The tension grows 

By Post Reporters
A coalition revolt that includes members of the People Power party is threatening to sink the chances of Samak Sundaravej returning as Prime Minister.
The dissidents fear that if Mr Samak returned to lead the government, the political crisis that has shaken Thailand for the past several months and led to numerous violent incidents could deepen.
Despite being nominated by the PPP to be prime minister on Thursday, there is no guarantee Mr Samak will resume the post when lawmakers in the House vote for a new premier.
A highly-placed source at Ruam Jai Thai Chart Pattana party said the party thought it was not wise to nominate Mr Samak as prime minister again as public opposition to him has not waned.
Other coalition parties also disagreed with efforts to have him re-elected.
Chart Thai deputy leader and Agriculture Minister Somsak Prissananantakul confirmed the party disagreed with Mr Samak’s return.
A source at Puea Pandin said key party executives, including Phinij Jarusombat and Preecha Laohapongchana, would not vote for him.
A source at Chart Thai said last night that ousted prime minister Thaksin Shinawatra had contacted Chart Thai leader Banharn Silpa-archa for his support on Mr Samak or face a House dissolution.
Core leaders of the PPP on Thursday held a meeting at the party’s headquarters to choose a candidate for the post of prime minister.
Key figures at the meeting included Yongyuth Tiyapairat, Transport Minister Santi Promphat, Yaowapa Wongsawat, a younger sister of Mr Thaksin, and former Thai Rak Thai executives Chaturon Chaisaeng and Newin Chidchob.
Supporters of Mr Samak said traditionally, a party leader must be named as a candidate for the post. Mr Samak has strong leadership skills and deserved to be chosen to lead the government.
A source said Mr Thaksin was confident Mr Samak was the only one who could handle the anti-government rally led by the People’s Alliance for Democracy (PAD).
But his opponents warned the return of Mr Samak could worsen the political situation. The PPP leader has another court case waiting for him, they added.
The Appeals Court’s verdict on the defamation lawsuits filed against Mr Samak and former prime minister’s office minister Dusit Siriwan, by former deputy Bangkok governor Samart Ratchapolsitte, is expected on Sept 25.
The Criminal Court found Mr Samak and Mr Dusit guilty on four counts of defaming Mr Samart during their TV talk shows between Jan 12 and Jan 19, 2006. The court sentenced them to 24 months in jail, with no suspension. Mr Samak has appealed.
If the Appeals Court upholds the verdict, Mr Samak will face jail unless he takes his case to the Supreme Court.
After the meeting, Mr Chaturon, Mr Santi and Mr Yongyuth went to Mr Samak’s residence to tell him about party members’ differing opinions on his proposed nomination.
Afterwards, party spokesman Kudep Saikrachang said Mr Samak came to the party’s head office and confirmed his intention to make a comeback as prime minister.
According to Mr Kudep, Mr Samak said he agreed to be nominated because he wanted to safeguard democracy.
PPP deputy leader and caretaker Prime Minister Somchai Wongsawat said Mr Samak is suited to take the post of prime minister again.
Caretaker Finance Minister Surapong Suebwonglee said he told the coalition parties that in principle Mr Samak, as leader of the party with the majority of House seats, should be nominated as prime minister.
However, not all PPP members agreed. About 70 MPs, including the Isan Pattana faction, did not think Mr Samak was a prudent option.
Nakhon Ratchasima MP Pol Lt-Col Somchai Phetpartsert of the PPP said the 70 MPs will exercise their rights under the constitution to abstain from either voting or to vote against Mr Samak.
“We want a person who is acceptable to all sides and can work together with other groups to solve the country’s problems, not a person who is ready to stoke controversy,” Pol Lt-Col Somchai said.
PAD leader Sonthi Limthongkul urged more demonstrators to take to the streets to show their opposition to Mr Samak.
Army chief Gen Anupong Paojinda instructed First Army commander Gen Prayuth Chan-ocha to put more than 5,000 soldiers on stand-by in case they are needed to help police secure parliament.

Volgens bovenstaand artikel zou Samak dus ook nog eens twee jaar de gevangenis in kunnen.
Het goede nieuws is dat vanaf vandaag, na meer dan twee weken staking, de treinen terug zouden gaan rijden.

Zaterdag 13 september 2008: Koh Phayam
Samak is geen kandidaat meer om zichzelf op te volgen.
De oproerkraaiers van de PAD halen dus hun slag thuis.
De situatie was onhoudbaar geworden voor hem.  Indien Samak de straten had laten schoonvegen door de politie, was geweld onvermijdelijk geweest, en zouden ze hem daarvoor de rekening presenteren.  Nu deed hij maandenlang niets, liet de PAD de hoofdstad en het land gijzelen, en werd zijn positie dus onhoudbaar.  Grappig is dat uiteindelijk het presenteren van enkele kookprogramma’s leidde tot zijn aftreden.
De bandieten die achter de People’s Alliance for Democracy zitten, hebben steeds beweerd dat hun doel het aftreden van Samak was.  Eens hij weg was wilden ze met iedereen praten, ook met anderen binnen de PPP.  (Ik vraag mij af op basis van wat de PAD zulke voorwaarden stelt, zij zijn geen politieke partij, wie representeren zij eigenlijk ?)
Nu is Samak weg, en wat is de eerste verklaring van de PAD ?

“We will still carry on our protest and call for the resignation of the whole Cabinet after Samak has stepped down.”

De PAD verklaart dat zij, in navolging van de militaire coup in 2006, nu een ‘civil coup’ gepleegd hebben.
Ik zou het eerder een ‘royal coup’ noemen, want ik blijf geloven dat het koningshuis hier achter steekt.  Het feit dat het leger, in wat een democratisch land zou moeten zijn, niet doet wat het moet doen als een democratisch verkozen premier de noodtoestand uitroept, bewijst dit alleen maar.

Samak steps back

By Eakarach Sattaburuth, Pradit Ruangdit and Penchan Charoensuthipan

Ousted Prime Minister Samak Sundaravej ended his campaign to regain his position on Friday – and street protesters of the People’s Alliance Democracy vowed to step up their campaign to overthrow the rest of the government.
Mr Samak’s aide Teerapon Noprampa told the media the ex-premier has decided not to pursue a fight to take the prime minister’s post when parliament meets again on Wednesday.
He said Mr Samak had left the decision on his future in the hands of the People Power party – and his PPP said it would not try to re-install him as government leader.

Possible candidates for the post now are mainly The Three S’s.
    * Acting Prime Minister Somchai Wongsawat, who has 20 years’ experience as a judge, but who is also brother-in-law of disgraced former Prime Minister Thaksin Shinawatra.
    * Sompong Amornwiwat, a career policeman from northern Thailand once a successful businessman.
    * Surapong Suebwonglee, a medical doctor, “young” at 51, and currently the economic czar. He is the “father” of the 30-baht health-card system and was the country’s first minister of information and communications technology.

Mr Samak’s effective decision to step back and out of the government is unlikely to make things better – but could stop them from getting worse.
None of these current ministers is acceptable to the PAD as prime minister.
“We will still carry on our protest and call for the resignation of the whole Cabinet after Samak has stepped down. The government is a proxy, a puppet, for Thaksin Shinawatra and his legacy which we have seen as an evil system for this country,” fellow PAD core leader Suriyasai Katasila told The Associated Press news agency.
Several alternatives to Samak have been put forward, mostly by the media.
Chart Thai Party leader Banharn Silpa-archa, who served as prime minister in one of the country’s more poorly regarded administrations in 1995-96, could be another coalition choice – although he has stated he does not want the job.
Abhisit Vejjajiva of the opposition Democrat Party, which holds the second highest number of seats in the House, said he would be willing to lead a national or unity government.
“It’s time to get the country out of its crisis, and to do that we need leaders with a fresh attitude,” he said. (Additional material by BangkokPost.com)

Samak kan zich nu full time concentreren op een carriere als televisiekok.
Opmerkelijk vind ik de kandidatuur van  Somchai Wongsawat, de schoonbroer van Thaksin ….  Hij heeft voorlopig de rol van Samak als eerste minister over genomen.
Euh ….. denken ze nu echt als ze die naar voor gaan schuiven binnen de PPP als nieuwe eerste minister dat de PAD gaat stoppen met z’n acties ???

S6000837

Zondag 14 september 2008: Koh Phayam

Somchai the favourite

Post Reporters
Acting premier Somchai Wongsawat has an advantage over two other rivals in the People Power party (PPP) in the race to become the next prime minister.
The contest began after Samak Sundaravej decided on Friday to retire from politics.
Mr Somchai, Sompong Amornwiwat and Surapong Suebwonglee were picked by key party members yesterday to be potential candidates in the race.
Only one will be officially endorsed by PPP members at a meeting tomorrow. The name will be forwarded to the other five coalition parties for backing on Tuesday, one day before lawmakers reconvene in the House to vote for a new government leader.
Mr Somchai and Mr Sompong are the PPP’s deputy leaders. Mr Surapong is secretary-general.
One of them will replace Mr Samak as prime minister after he was rejected by the coalition parties and dissident PPP members. Mr Samak’s decision to step down as the PPP leader will not be official until it is approved by the party.
A PPP source said Mr Somchai, who is also caretaker prime minister and education minister, was favoured by former prime minister Thaksin Shinawatra, who still has influence in key issues.
He received backing from factions inside the PPP upset about the role of the largest group loyal to Newin Chidchob.
Mr Somchai is a brother-in-law of Mr Thaksin. Even the Democrat party preferred Mr Somchai to other contenders. “Somchai Wongsawat looks more suitable due to his past record as a judge and permanent secretary for justice,” said Democrat secretary-general Suthep Thaugsuban.
Mr Suthep criticised Mr Sompong for trying to please Mr Thaksin by using his authority as justice minister to reshuffle officials thought to oppose the deposed prime minister out of the Department of Special Investigation. But the five parties in the government coalition appeared to support Mr Sompong because they did not want to see a new prime minister too close to Mr Thaksin, the source said.
Having Mr Somchai as the new prime minister could make the government more vulnerable to attacks by the People’s Alliance for Democracy (PAD) because he was even closer to Mr Thaksin than Mr Samak, another source said.
The group under Mr Newin, believed to represent about 70 MPs, has now picked Mr Surapong as its new favourite.
Songsak Thongsri of the Newin faction said Mr Surapong was the best choice as he would be acceptable to the public.
Mr Surapong, who is finance minister, would not face opposition from businessmen, another PPP member said.
However, he will face opposition from other factions inside the PPP who are upset about the way the Newin bloc tried to dictate to the party, sources said.
Whoever emerges as the winner will face opposition from the PAD, said coleader Chamlong Srimuang.
The PAD will continue its demonstration at Government House until the government falls.

Hahahaaa, nu gaan ze die Somchai straks nog kiezen.
Zoals eerder gezegd de schoonbroer van Thaksin, en eentje die zen hele leven in gerechtelijke kringen heeft door gebracht.
De geknipte man om Thaksin zen problemen op te lossen als je ‘t mij vraagt.
Voor de locale entertainment hoop ik dat Somchai het haalt, voor de Thaien hoop ik echter dat ze voor een keer hun verstand gebruiken.

S6000866

S6000875

S6000891

S6000907

S6000908

S6000920

S6000921

S6000923

S6000925

Dinsdag 16 september 2008: Bangkok
Het onvermijdelijke bleek onvermijdbaar.  Gisteren heb ik van mijn honeymoon bungalow, Coppi, Paul en de anderen op Koh Phayam afscheid genomen.
Met de ochtendboot vaar ik terug naar Ranong.
Naast de aanlegsteiger is er een proper guesthouse waar ik een kamer huur om men fiets in te parkeren.  Men visum loopt vandaag af, en dus moet ik even over en weer naar Burma, zodat ik opnieuw dertig dagen in Thailand krijg.
Ik neem een longtailboat over de Khra rivier (50 baht).
Er staat veel wind en we schommelen serieus in dit kleine bootje.  Ik vermoed dat ik steeds op zwemafstand ben van een boei, een eilandje of het vasteland, en ik heb geen materiaal bij dat ik drijvend moet houden, dus maak me niet echt zorgen.  Bij het Franse koppel dat ook in het bootje zit trekt de kleur echter wat weg in hun gezicht.  In Kawthaung (= Victoria Point), aan de Birmaanse zijde is een visum snel geregeld.  Indien je maar dat supercleane 10 Us dollar biljet kan overhandigen.  Ik wilde nog even rondlopen in het plaatsje, maar ik word gestalkt door de lokale, jeugdige maffia.  Alles bieden ze me aan.  “You want cigaret, whiskey, viagra, young lady, viagra for lady, bodyguard ?”
Bodyguard ???
“Yes, look around.  Go market, temple.”
Daar heb ik nog nooit een bodyguard voor nodig gehad.

De vorige keer toen ik hier kwam had ik helemaal geen last van deze gasten, maar nu ben ik letterlijk omringd.
En ze zijn niet happy dat ze niets in de aanbieding hebben wat me interesseert.
Of andersom.

Dan beginnen ze maar gewoon geld te vragen, en blijven rond me staan.
Zucht.
Ik heb verleden keer al vastgesteld dat er hier niets te zien valt, en kort men verblijf deze keer dan maar in.
Uiteindelijk proberen die gastjes meer indruk te maken dan dat ze echt gevaarlijk zijn, en zonder noemenswaardige problemen geraak ik terug in een bootje richting Thailand.

Men bus vertrekt pas om acht uur vanavond, dus maak ik enkele uren gebruik van men kamer, en de douche.
In de late namiddag fiets ik de vijf kilometer naar het centrum van Thailand’s kleinste provinciehoofdplaats, ga naar de coiffeur, want die was er niet op Koh Phayam, dus je moet niet vragen hoe ik erbij liep.
Samen met Sascha en Juud, een Nederlands koppel dat ook vandaag van Phayam naar Bangkok trekt eet ik nog een pizaatje.
De busrit van acht uur ‘s avonds tot 5 uur ‘s ochtends is de gebruikelijke lijdensweg.
Snurkers.

Wat ook onvermijdbaar blijkt is Thaksin Shinawatra’s invloed in de Thaise politiek.  Je kan het je niet voorstellen, maar de PPP heeft uit de verschillende kandidaten die er binnen de partij waren om Samak op te volgen …. jawel, Thaksin’s schoonbroer Somchai Wongsawat gekozen.
Joehoe
Woensdag moet het parlement stemmen.  In theorie zou daar iemand anders, bv Abhisit Vejjajiva van de  Democratische partij, verkozen kunnen worden.
In theorie.

Ik ben benieuwd hoe de PAD nu gaat reageren.

Vooral die Sondhi Limthongkul, een van de voormannen van de PAD begint op mijn systeem te werken.
Sondhi is zo een beetje de Goebbels van Thailand.
Hij is de eigenaar van het televisiestation ASTV dat de grootste onzin blijft verspreiden om de mensen te misleiden.
De Thaise versie van het Amerikaanse Fox News, zou je kunnen zeggen.
Naast het feit dat hij slechts dertig procent van het parlement door het volk wil laten verkiezen heeft hij ook andere briljante ideeën.  Zo wil hij bijvoorbeeld graag de buitenlandse investeringen en de vrije handel in Thailand beperken.
Een mooie quote van hem:

“Democracy does not only mean elections and laws. Democracy means you have to accept other pressure groups, other public participation like what we do right now. You have to listen to us.”

“Waarom ?” blijf ik mij afvragen.
“Wie ben jij ?”

Woensdag 17 september 2008: Bangkok

Parliament confirms Somchai as PM
Parliament on Wednesday provided a majority vote for Somcahi Wongsawat, the brother-in-law of coup-ousted former premier Thaksin Shinawatra, to become the next prime minister.
The vote was 298 for Mr Somchai, 163 for Opposition leader Abhisit Vejjajiva from his Democrat party members, and five abstentions.
Mr Somchai on Tuesday secured the nomination of his People Power Party and its five coalition partners, who together hold 306 of the 480 seats in the Lower House. (dpa)
No comment.

Zaterdag 20 september 2008: Bangkok

Thaksin ‘still boss’
Post Reporters
A People Power party envoy is believed to be on his way to London to submit the potential line-up of the Somchai Wongsawat cabinet for the perusal of former prime minister Thaksin Shinawatra.
Yongyuth Tiyapairat, a former deputy leader of the People Power party, has been ordered to Britain by new prime minister Somchai Wongsawat to update Mr Thaksin on the political situation and seek his advice on allotment of cabinet seats, a source in the PPP said.
Some changes could be made to the proposed line-up based on his advice.
The report of the list being delivered to London came after His Majesty the King on Thursday endorsed the nomination of deputy PPP leader Somchai Wongsawat as the new prime minister.
The royal command appointing Mr Somchai was accepted by Parliament President Chai Chidchob who was granted an audience with the King to nominate Mr Somchai at Klai Kangwon Palace in Hua Hin.
The source said the line-up has yet to be finalised. It is being prepared by core party members, including Mr Yongyuth and deputy PPP leader Sompong Amornwiwat and is expected to be finalised on Sunday, before being readied for royal endorsement.
The source said attempts are under way to weaken the political clout of former Thai Rak Thai executive Newin Chidchob who commands the rebellious Friends of Newin faction in the PPP.
The faction, which has 73 MPs under its wing, opposed Mr Somchai’s nomination but then had a change of heart.
The source said Mr Sompong is likely to be moved from the Justice Ministry to the Interior Ministry, where he is expected to challenge Mr Newin’s clout.
It is also reported that the Friends of Newin faction will lose the seat being held by Supol Fongngam, deputy interior minister.
The post is not in the quota held by the Friends of Newin group as claimed, said the source.
Rifts over the allocation of cabinet seats in the faction are also emerging.
Chaiya Promma, a member of the Friends of Newin group, said the four ministers in the group’s quota should be changed. The group should meet to discuss candidates for the cabinet posts.
“If the four ministers retain the seats, there will be problems. I call for changes so that we can compare their performance,” he said, adding some MPs have been lobbying others to support them for cabinet portfolios.
A group of 40 PPP MPs, meanwhile, signed a petition to block Puea Pandin leader Suvit Khunkitti from joining the cabinet. Their move follows speculation he will be named industry minister.
PPP MP for Lop Buri Suchart Lainamngern, said the party MPs question Mr Suvit’s loyalty, citing the Puea Pandin leader’s pullout from the Samak Sundaravej government in late July.
Chaiyos Jiramethakarn, spokesman for the Puea Pandin party, shrugged off the campaign, saying the move did not create conflict, although it might have spoiled the atmosphere.
He also criticised the PPP for meddling in Puea Pandin’s affairs.
PAD core leader Chamlong Srimuang said Thursday that the PAD would continue its protest and would not negotiate with Mr Somchai.
Sondhi Limthongkul, another PAD core leader, said he would unveil the PAD’s proposal for a new political order on Monday, and clear any questions over the issue.
PAD coordinator Suriyasai Katasila said the group has agreed on three points — the protest will continue without any negotiations with the government, it will oppose constitution amendments and it will push for a new political order.
Following royal endorsement, Mr Somchai promised to work to achieve national reconciliation and unity.
Quoting Mr Chai, he said the King urged the quick formation of a new cabinet to tackle the country’s problems.
He said the government expects to deliver its policy statement on Sept 25.

Opnieuw ‘no comment’ zeker ?

Donderdag 25 september 2008
Middernacht.
De fiets is ingepakt.  Al men boeken en overige bagage heb ik zo goed en zo kwaad als het kan in drie tassen gepropt.
Juist in het cafe afscheid genomen van de vrienden hier.  Binnen zes uur pikt de taxi me op.
Back to life, back to reality……

%d bloggers like this: