Belgium, France: A new European chapter

Na een kleine recuperatie van de Zuid-Amerika-reis en vliegensvlug weer kilo’s bijgekomen te zijn, vertrek ik vanuit België richting Spanje met de fiets.
Hiervoor heb ik wat bestaande fietsroutes gemixt en aan elkaar geknoopt en er regelmatig wat eigen creaties tussen gevoegd.
DSCF0001Via Schotenvaart en het Albertkanaal bevind ik me al gauw op de ‘Kempen-Hagelandroute’, een tot fietspad omgetoverde spoorlijn.

Men eerste overnachting op de bivakzone iets buiten Aarschot was een tegenvaller.
De plaatselijke jeugd had de zone ook ontdekt en kwam er ’s avonds jointen roken en bier zuipen.
Geen risico’s meer vanaf nu. Ik ga gewoon lekker illegaal wildkamperen, dan ben ik tenminste op men gemak.
Vanuit Aarschot, waar ik op de markt een grote zak kersen koop voor onderweg, fiets ik een stukje via de Demer richting Scherpenheuvel.
Gisteren was ik tot tweemaal toe gewaarschuwd dat het hier ‘serieus’ zou gaan heuvelen, maar dat viel goed mee. Hoogteverschillen van slechts enkele tientallen meters.
Aan de basiliek in Scherpenheuvel doe ik een kaarske branden.
Als je hier dan toch bent…
Je weet nooit waarvoor het goed is.

DSCF0027
The basilica of Scherpenheuvel

DSCF0025

DSCF0021
The candle in the middle is mine. World peace 😉

Ik maak nog een praatje voor de basiliek met een tachtigjarige rakker op zen koersfiets. Hij kwam uit Peer gefietst, en als hij in ’t weekend met de club ging rijden, deed hij nog 160 kilometer op een dag !
Van Scherpenheuvel fiets ik terug richting de de Demer naar een volgend hoogtepunt, Zichem.
Voor de kerk staat een standbeeld van Ernest Claes met ‘De Witte’ in zen nek.DSCF0030

Juist buiten Zichem beklim ik de Maagdentoren en iets voorbij Diest neem ik voor een stukje de ‘Kempen-Haspengouwroute’ op. Ik fiets nu door de Getevallei.
Blijkbaar was de rivier de Gete de eerste hindernis die de Duitsers tijdelijk tegenhield nadat ze Luik veroverd hadden. Ik weet niet meer over welke van de twee wereldoorlogen we hier spreken.

DSCF0035
The virgen tower near Zichem.

Men tweede nacht zet ik men tent op in een bosje langs het fietspad en luister op Radio 1 naar België – Engeland.

De Belgische hoogtepunten rijgen zich aan mekaar. Ook in Tienen arriveer ik op marktdag. Ik fiets een hele tour door de stad op zoek naar één van de iconen van de Vlaamse televisie maar Ben Crabbé laat zich niet zien.
Lichtelijk teleurgesteld (of zeg maar gerust ‘serieus ontgoocheld’, Ben !) fiets ik verder richting Jodoigne, Geldenaken op zen Vlaams. Ook Marc Wilmots heeft zich goed verstopt.

DSCF0047
Football fever in Tienen.

Door Wallonië lopen enkele uitstekende fietspaden, de Ravels, die me tot in Namen brengen. Ik doorkruis de hele stad, maar vind geen enkele frituur die open is, en daar had ik juist zo’n zin in.
Genoeg kebab- en durumzaken die open zijn.
Zo ver is het gekomen. Een mens vindt geen fritten meer in een Belgische provinciehoofdstad.
Wel pitta’s.
Ik weiger daar echter binnen te gaan. Dan eet ik nog liever een banaan.

’s Namiddags neem ik een duik in de Maas. Iedereen doet dat hier.
Ietsje voorbij Dinant vind ik dan toch nog men laatste portie fritten voor ik de grens oversteek.

DSCF0058
La Meuse
DSCF0066
Dinant
DSCF0068
Bayard rock, Dinant

Onderaan de kaart van België heb je zo’n instulping waar Frankrijk een eind in België reikt. Daar fiets ik nu, de Maasvallei volgend. De rivier maakt hier de ene bocht na de andere en ik kan praktisch steeds op een autovrij fietspad rijden.
Temperatuur: 29°C in de schaduw, tien graden warmer in het zonnetje. Ideaal fietsweer.
Nu nog, want ondanks dat de heuvels aan beide zijden langs me oprijzen komt er zolang ik langs de Maas blijf fietsen weinig klimwerk aan te pas. Om te klimmen is dit weer iets te warm, maar ik zal het uiteindelijk niet kunnen vermijden.

DSCF0082

DSCF0092

In Sedan ga ik in een cafeetje aan het station een cola drinken. Het is zondag en alle winkels zijn dicht, en dan kan ik na het nuttigen van men drankje aan de bar vragen men bidons te vullen.
Het café zag er langs buiten een normale zaak uit, met een terras en parasols van Grimbergen bier.
Binnen stond echter een karaoke machine. Een soort Noord-Franse Eddy Wally, compleet in witte blinkende joggingbroek, witte flashy schoenen, wit hemd en exact dezelfde coiffuur als Eddy Wally stond één of andere Franse song over Tennessee ten berde te brengen.
Het was zo slecht dat het prachtig werd.
Na hem kwam een vrouw van een jaar of 55, tattoos in de nek, een piercing door haar onderlip en van die grote gaten in haar oren aan de beurt.
Kortom, marginaliteit troef en dus een zalig plekje om efkes tot rust te komen.
Er was ook een jurytafel met drie leden, die de helft van het café in beslag nam. Dat was geen enkel probleem, want er waren maar vier karaoke-zangers.
Toch is er dan eentje die uiteindelijk van het podium valt.

DSCF0095
In my quest to avoid busy road, I do end up in curious places from time to time 🙂

Een tiental kilometer ten zuiden van Sedan is het gedaan met de pret.
Geen fietspad meer langs de rivier.
Via wat geklungel door velden omdat ik geen goesting heb de grote baan te nemen begin ik aan men eerste klimmetje van deze tocht. Niks noemenswaardig, we gaan maar naar 280 meter, naar het dorp Amblmont.
Een groot plakkaat naast de kerk meldt dat Louis XIV (de Zonnekoning ?) hier in 1680 op het uitkijkpunt gestaan heeft en gezegd moet hebben ”Il n’y a pas de plus bel endroît dans tout mon royaume !”.

Volgens mij moet Louis XIV die dag een goed stuk in zen kraag gehad hebben.
Het is hier weliswaar niet mis, maar nu gaan claimen dat dit het mooiste plekje van zen koninkrijk was …. nee, dan kan ik de Louis naar andere plekjes meenemen.

DSCF0100
According to Louis XIV the most beautiful place of his kingdom.

DSCF0101

Op en neer, op en neer gaat het maar. Ik zit nu in de vallei van ‘La Chiers’, een riviertje ten oosten van de Maas.
Er is in deze regio zwaar geknokt, zowel in de eerste als de tweede wereldoorlog. Ik fiets langs redelijk veel monumenten. Een groot bv in Villy-La-Ferté.
Ik steek ‘Les Hauts de Meuse’, een lange heuvelrug ten oosten van de Maas opnieuw over richting Verdun. Mooi stadje maar ik blijf er niet al te lang hangen.
Ten zuiden van Verdun volg ik de D34 die eigenlijk een beetje te druk naar men goesting is, tot aan St.-Mihiel. Opnieuw een plaatsje dat niet mis is, met een veel te grote kerk voor wat het is.

DSCF0102
Villy-La-Ferté

DSCF0111

DSCF0122
Verdun

DSCF0123

DSCF0126
Camping behind a big field of sun flowers.

DSCF0127

DSCF0129

Voor een derde maal steek ik de ‘Hauts de Meuse’ over, van de Maasvallei naar de vallei van de moezel, richting Pont-à-Mousson.
De voorbije dagen steeg de temperatuur in het zonnetje voorbij de 40 graden. In de namiddag begint het zowel links als rechts van mij bewolkt te worden en hoor ik wat gerommel in de lucht. Tijd om dekking te zoeken en men tentje veilig en wel beschut op te stellen in het bos.

Van al die regen en onweer blijkt weinig in huis te komen ’s avonds en ’s nachts.
Maar juist als ik ’s ochtends men tent opgebroken heb en wil vertrekken begint het te regenen natuurlijk. Voor het eerst sinds maanden moet ik terug een regenjas aantrekken.
In Pagny-Sur-Moselle bereik ik de Moezel en via het jaagpad erlangs wat later ook Pont-à-Mousson.

Bij het binnen rijden van Nancy kom ik Paul en Bea tegen. Samen gaan we op een terrasje iets drinken, het weer is inmiddels opgeklaard. Zij hebben reeds een hotelletje gebooked. Aanvankelijk wilde ik de stad nog uitfietsen en een plekje voor de tent zoeken, maar dan zie ik hoe mooi Nancy is en besluit ook een hotelletje te nemen zodat ik op men gemakje kan rondkijken.
Er zijn enkele prachtige pleinen in Nancy die blijkbaar op de Unesco lijst staan. De Place Stanislaw is met voorsprong het knapst.
Ook veel Art-Nouveau gebouwen.

DSCF0151
Paul & Bea, two Dutch cyclists I met just outside Nancy.
DSCF0156
I was wondering why on earth one would paint a hotel room completely in pink ??
DSCF0160
To match the toilet paper of course ! 😀
DSCF0163
A bizarre labyrinth of pipes in my room.
DSCF0152
Place Stanislaw, Nancy
DSCF0165
Place Stanislaw, Nancy

DSCF0168

DSCF0169

DSCF0170

DSCF0171
Bikeshop in Nancy

DSCF0174

DSCF0179

DSCF0181

DSCF0193

DSCF0195

Ten zuiden van Nancy blijf ik de Moezel volgen over uitstekend geasfalteerde jaagpaden. Ik verlaat ook de Lorraine regio en fiets de Vogezen binnen.
In het plaatsje Charmes word ik overladen met twijfels en keuzes.
Er is een camping.
Blijf ik daar zodat ik naar Brazilië – België kan kijken, of fiets ik nog wat verder ?
Verlaat ik de fietspaden langs de rivier en trek ik een beetje de heuvels in, of blijf ik verder rijden langs de jaagpaden richting Epinal ?
Kiezen is verliezen !
Na een kwartiertje twijfelen in de schaduw onder de brug heb ik beide knopen door gehakt. Geen voetbal, ik fiets verder, en wel recht de heuvels in richting het plaatsje Dompaire.

DSCF0202

DSCF0212

DSCF0214

Ten zuiden van Dompaire tref ik een nieuwe waterweg, het ‘Canal Des Vosges’. Ideaal om dagen met klimmetjes af te wisselen met vlakkere dagen langs het water. Ik doe ook in elk van deze waterlopen, natuurlijk of uitgegraven, dagelijks een zwemmeke. De temperaturen lopen ’s middags op tot boven de veertig graden in de zon.

In Fontenoy-le-Château verlaat ik het Vogezenkanaal en trek weer de heuvels in om af te dalen naar het riviertje ‘La Superbe’.

DSCF0220

DSCF0223

DSCF0224

In Port-Sur-Sâone bereik ik weer een andere rivier, de Sâone waarlangs ik een tijdje zal fietsen.
De Sâone is de enige serieuze rivier in noordoost Frankrijk die richting het zuiden vloeit. Op de 480 kilometer van de bron in de Vogezen tot aan de samenvloeiing met de Rhône in Lyon heeft de rivier een verval van amper 232 meter. Een rustig watertje dus.
Ideaal om te zwemmen.
Ik fiets ook nog efkes langs het Rijn-Rhône kanaal alvorens opnieuw naar de Sâone te fietsen.
Dit Rijn-Rhône kanaal verdient verder onderzoek, of er befietsbare paden langslopen om in de toekomst eens langs te rijden.

DSCF0227

DSCF0231
Eindelijk gevonden ! Ne nagel om aan ….

DSCF0238

Iets voorbij Saint-Jean-de-Losne, trouwens allemaal plaatsjes met mooie kerken met kleurrijke daken hier, fiets ik Fanny, een Belgische fietster tegen het lijf die richting Montélimar rijdt.
Samen rijden we tot in Chalon-Sur-Sâone. Zo zijn we alvast zeker om op de camping niet de enige België supporter te zijn voor de halve finale tegen Frankrijk vanavond.
Zoals steeds wanneer ik naar een match van de duiveltjes kijk loopt het faliekant af.
Wanneer ik voorspel dat ze verliezen en niet kijk, winnen ze, en scoren veel goals.
Dan kijk ik eens en scoren ze niks en verliezen ze.
Bende sjakossendragers.

DSCF0246
When the hills are too abrupt to build locks, they simply built a tunnel for the canal.
DSCF0250
The weather is so hot, even the cows take a bath to cool down a bit.
DSCF0259
A region with beautiful roofs on old public buildings and churches.

Gelukkig is de tour de France inmiddels ook gestart.
Eigenlijk ben ik nog steeds kwaad op dat evenement en zou ik het nog enkele jaren moeten boycotten wegens die debiele beslissing die de Belgische juryvoorzitter verleden jaar nam om Sagan te schorsen in de sprint tegen Cavendish. Ik zou beter naar de Giro Rosa kijken die ook bezig is en waar Jolien d’Hoore toch maar mooi weer een ritoverwinning op haar naam geschreven heeft. Curieus of de mannen dat ook gaan kunnen. Met 19 Belgische deelnemers maken we toch meer dan 10% van het peloton uit.
Jolien d’Hoore wint zelfs twee ritten achter elkaar, een spurt met lengtes voorsprong 🙂

Jolien d'Hoore
Jolien d’Hoore

Na Chalon-Sur-Sâone verlaat ik de rivier en fiets naar het westen richting Givry. Ten zuiden van Givry zou, volgens het boekje ‘Fietsen naar Barcelona’, ‘de mooiste voie verte van Frankrijk’ lopen. De voie verte is inderdaad vrij mooi, het is aangenaam fietsen zo autovrij, maar écht spectaculair vind ik het nu ook weer niet.
Ik hoop dat er mooiere voie vertes in Frankrijk zijn.

DSCF0265

DSCF0266

DSCF0287

DSCF0268
0,5 kg cherries fit perfectly in an Ortlieb handle bar bag.

DSCF0272

DSCF0292
At first I thought these 2 snails were dying but I think they were eating something.

Cluny is een klein stadje met een grote abdij die ik best wel een bezoekje wilde brengen. En ik wil ook gerust betalen om een kijkje te nemen, maar 9,50 euro vind ik echter aan de hoge kant. Ik kom door vele stadjes, met vele oude gebouwen. Als ik dat telkens moet neertellen worden dat duizenden euro’s per jaar, dus pas ik.
Cluny is ook het stadje waar de fietsroute naar Barcelona zich splitst in een deel dat door het Centraal Massief loopt en een ander deel dat terug afdaalt naar de Sâone en uiteindelijk de Rhône.
Ik kies voor de laatste optie omdat ik twee jaar geleden al door het Centraal Massief fietste.
Voor ik de stad Macon nader wijk ik van de route af om kleinere weggetjes te nemen.

DSCF0298
The abbey in Cluny
DSCF0302
Cluny

DSCF0310

DSCF0314

In het plaatsje Belleville bereik ik terug de Sâone. Ik moet twee bruggen over, de eerste over de ‘Autoroute du Soleil’, de tweede over de rivier.
Er staat een bord dat fietsers er niet overheen mogen. De weg is smal en druk.
Wat de autoriteiten vergeten, als ze een verbodsbord gezet hebben, is een alternatief suggereren. Dat alternatief vind ik zelf ook niet zo meteen, en dus veeg ik men laars aan het verbod en steek met gevaar voor men leven beide bruggen over.

DSCF0320

DSCF0322

Op enkele kortste stukjes na, kan ik nu de hele tijd naast de rivier tot in Lyon fietsen.
Door een twee kilometer lange tunnel, met speciale koker voor fietsers, fiets ik van de Sâone naar de Rhône, juist voor ze samenvloeien.
Lyon zou een mooie stad zijn. De kathedraal in de verte op een heuvel ziet er heel knap uit, de bruggen waar ik onderdoor fiets zijn ook heel mooi, maar ik besluit toch gewoon de stad te verlaten.
Het is 13 juli. Vanavond vuurwerk, morgen de nationale feestdag. Dan ben ik liever niet in een stad.

DSCF0329
Lyon cathedral
DSCF0330
One of the many beautiful bridges over the Rhône in Lyon.

Het fietspad langs de Rhône houdt nog op te bestaan alvorens je de stad uit bent.
Ik kom Reinhard tegen, een tweeënvijftig jarige Duitser die op de fiets op weg is naar Marseille en ook nog twee Polen op de fiets.
Iedereen is wat de draad kwijt door het abrupte einde van het fietspad, maar dankzij men Garmin en de track van ‘Fietsen naar Barcelona’ loods ik hen de stad uit. Reinhard fietst als laatste.
Hij roept plots dat het rood is voor hem en blijft netjes wachten voor het licht, ook al komt er geen verkeer van de andere kant.
Ook bij een tweede stoplicht waar wij nog snel doorheen fietsen gaat hij in de remmen.
De twee Polen ‘verliezen’ we aan de supermarkt en samen fietsen we verder de drukke stad uit, over wegen die eigenlijk niet geschikt zijn om te fietsen.
Meermaals rijd ik daarom via het voetpad, waar dat mogelijk en veiliger is en flitst zelfs nog een keer mee door het oranje
Reinhard volgt uiteindelijk men voorbeeld.
52 jaar Duitse opvoeding en discipline in anderhalf uur naar de vuilbak verwezen.
Goed gewerkt Koen ! 😉

DSCF0331
De grote Stan Ockers, tot op de dag van vandaag geëerd in Lyon.
DSCF0337
A French frog 🙂

DSCF0338

We fietsen tot in het plaatsje Condrieu waar we de tenten wegzetten op de camping L’Ile-Des-Pêcheurs. Eén van de gasten verjaart vandaag en daarom is er een petanque tornooi georganiseerd, wat vermoedelijk de lievelingssport van het feestvarken is.
Rond half elf zou het afgelopen zijn. Half elf wordt half twaalf, waarna het nog een driekwartier duurt voor de gasten, die allen dezelfde camping delen en elkaar binnen enkele uren terugzien, om afscheid te nemen van elkaar.

De volgende dag fiets ik nog een eindje verder met Reinhard. Hij blijkt een ingenieur te zijn die werkt voor een firma die onderdelen maakt voor de auto-industrie.

Bij de samenvloeiing van het riviertje ‘Le Doux’ en de Rhône nemen we afscheid van elkaar. Reinhard vervolgt zen weg langs de Rhône, ik ga stroomopwaarts de vallei van de Doux.
Er volgt gelijk wat klimwerk. Ik zou kunnen stoppen aan de camping hier om de wedstrijd voor de derde plaats tussen België en Engeland te bekijken, maar men nachtrust is me meer waard, dus ik fiets verder en zoek later wel een plekje in de vrije natuur.

DSCF0345
Catching the last rays of sun at a wild camping spot in the forest.

DSCF0346Ik ben trouwens het natuurpark ‘Monts d’Ardeche’ ingefietst.

Na het plaatsje Lamastra kan ik voor een kleine twintig kilometer de voie verte naar Le Cheylard volgen. Dit wil zeggen dat de steiltegraad nauwelijks merkbaar is en ik weer even heerlijk autovrij fiets. Door een oude treintunnel fiets ik onder het plaatsje Nonières.

DSCF0347

In Ucel, een klein dorpje juist ten noorden van Aubenas ga ik nog eens naar een camping. De camping vlak naast de Ardèche kost 41.00 euro. Forfaitprijs voor twee personen, een auto en een caravan. Het feit dat ik alleen ben, met een fiets en klein tentje, verandert daar niks aan voor hen.
Indien je ook nog enkele druppeltjes elektriciteit wilt, kost dat extra.
Allemaal wat teveel van het goede dit.
Ik fiets een honderdtal meter de heuvel op naar een andere camping, waar ze ook met forfaitprijzen en al die zever werken maar ze me na wat gepingel voor 15 euro te slapen willen leggen.
Wat voor een flauwe kul is dat nu, die forfaitprijzen ??
Als je straks benzine gaat tanken met een kleine Daewoo Matiz, gaan ze dan zeggen, “we rekenen forfait 80 liter aan, tank je minder heb je pech “?

Men vierde camping op deze tocht.
Na een kinderdisco die uren doorging, zat gelal en gezangen de hele nacht na een voetbalwedstrijd, een verjaardagsfeestje met petanque toernooi hadden ze ook hier weer een verrassing in petto.
Ik bofte toch maar mooi vandaag aan te komen. Vanavond was het namelijk paella-avond als het droog bleef, en er kwam ook nog een magiër.
Tot 16u00 kon ik me ‘inschrijven’.
Ik spurtte snel naar de mij toegewezen plaats en maakte men regendans, hopende zo de hulp der goden te krijgen voor een hevig onweer de hele avond lang.
Het bracht geen soelaas.

Een licht- en geluidsinstallatie werd opgebouwd op een twintigtal meter van men tent.
Zo kon ik, zonder me ‘in te schrijven’ toch van de feestelijkheden mee genieten. De magiër stelde zich voor als zijnde iemand van de regio, maar zoals zovele ‘artiesten’ woonde hij in Parijs.
Straf dat iemand die als magiër op campings moet optreden voor een tiental bejaarden en kleuters zichzelf als artiest blijft zien, en wie weet in welk rijtje andere illustere kunstenaars plaatst hij zichzelf.

De show evenaarde het gehalte van wat een klein kind in de jaren tachtig, die juist een toverdoos voor zen achtste verjaardag had gekregen, ten berde kon brengen. Hij hield iets in zen handen, en … simsalabim… plots toverde hij het uit zen zakken. Ook moest er iemand een kaart uit een boek kaarten trekken en, ongelooflijk maar waar, ongezien zelfs en totaal onverwacht kon de magiër zeggen welke kaart dat was.
Maak dat mee !
Ja, ik was een echte bofkont op deze camping verzeild te zijn geraakt.
Het gesjouwel op luttele meters van je tent, telefoongesprekken die op luidspreker gezet dienden te worden tot ver na middernacht… alles maakt deel uit van de “charme” van een campingverblijf.
Ik blijf het onbegrijpelijk vinden dat op een plaats waar mensen centen betalen om te overnachten, c.q. slapen, er nul komma nul respect opgebracht kan worden voor zij die wensen te slapen.

DSCF0361
Not that I need it, but I found it 😉

Wanneer ik ’s ochtends voor men tentje zit te ontbijten komt men dikke buurvrouw voorbij gewandeld met haar roze pispot waarin ik de inhoud vrolijk heen en weer zie kletsen….
Ze heeft opnieuw een soort wielrennersbroek aan en spannend t-shirt.
Elk t-shirt zou spannen bij haar.

Geen rustdag dus, maar hupsakee weer de fiets op de volgende ochtend.
Ik wilde nog enkele podcasts downloaden op de camping, maar de wifi ging trager dan in 1984.

Voorbij Aubenas volg ik een Voie Verte verder naar het zuiden, maar deze is af te raden.
Hele kleine stukjes zijn geasfalteerd, maar vaak zijn het gewoon nog de losse stenen waar ooit de rails op lagen.
Ondertussen fiets ik het nationaal park van de Cevennen in.

DSCF0366
Ardeche river
DSCF0375
Voie vertes, old railways turned into hiking and/or biking trails do not always mean smoothly paved surfaces.
DSCF0377
And you better not try to ride them at night.

DSCF0379

DSCF0382

DSCF0397
The Tour de France will cross my toute in a couple of days.
DSCF0400
Last year, I had lunch at this very same picnic table outside Bessège, known from the bike race ‘Étoile de Bessèges’ (De Ster van Bessège)

DSCF0401

DSCF0409
Visitor whilst wild camping

To be continued soon…

One thought on “Belgium, France: A new European chapter”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s